Diari La Veu del País Valencià
El sector audiovisual culpa el PP de ‘bloquejar i torpedinar’ la nova RTVV
Sixto Ferrero / València

Si els comptes hagueren funcionat, estaríem a un mes de veure la nova RTVV, de la qual, allò que saben els ciutadans és un llistat de noms i un altre de possibles projectes de ficció que es podrien emetre. Del dia 9 d’octubre es passà al 26 de novembre, una mena de dia d’autos, per a finalment no saber ni dia ni hora. Segons les declaracions, fa uns dies, a aquest diari, del president Puig i del president de les Corts, Enric Morera, tothom espera que el procés de constituir, d’una per totes, el Consell rector i triar el seu director/president que ha de donar lloc a l’engengada de la nova RTVV siga prompte i amb entesa, és a dir, durant aquest mes. Fa uns dies desapareixia el nom de Josep López com a candidat a president del Consell rector i apareixia el d’Enrique Soriano a proposta del PSPV. Però, tot continua igual, una mena de lluita de noms subterrània de què la ciutadania contribuent només s’assabenta quan l’acord està a punt de tancar-se o de trencar-se.

Tothom coincideix a advertir de la necessària televisió. A cada esdeveniment s’escolta els responsables polítics i civils dir allò de: “si tinguérem uns mitjans de comunicació normals….”, tothom sabria el que ací i allà es cou. Davant la inacció social, el sector audiovisual valencià, representat en la MESAV, ha llançat un manifest on vol mostrar “el seu més ferm rebuig a la irresponsable actitud del grup parlamentari popular en relació amb la formació del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació”.

La MESAV com a ens del gremi recorda les “urgents necessitats dels milers de creadors, professionals i empresaris pendents de la reactivació del sector audiovisual valencià”. Unes urgències que, per a pal·liar-se lleugerament, passen per posar en marxa “ineludiblement” la televisió pública.

La MESAV assenyala un responsable de la situació de bloqueig en què es troba el Consell rector –recordem que cal consensuar el Consell com a pas previ perquè la RTVV deixe d’emetre ratlles d’ajust i senyeres pixelades. Així, el sector denuncia que “l’estratègia del PPCV per tal de bloquejar l’acord en l’elecció dels membres del Consell rector de la CVMC torna a posar de manifest la seua nul·la voluntat de resoldre amb rapidesa l’enorme problema que ells van provocar en l’anterior legislatura”.

Recorden que “el Partit Popular fou l’únic grup que va donar suport amb els seus vots a la llei que va obligar al tancament del mitjà de comunicació” i, per això, consideren que el PP “no està legitimat per a impedir que els valencians i valencianes recuperen el mitjà d’expressió col·lectiva que els va ser arrabassat”.

“Alberto Fabra passarà a la història de la Comunitat Valenciana com el botxí de RTVV i de tot un sector productiu que ens ha situat a la cua de les societats europees. La nostra identitat i la nostra llengua han de recuperar-se, com més prompte millor, d’aquell atemptat contra la llibertat d’expressió que encara patim”, conclouen en l’anàlisi de les responsabilitats.

Tots tenim un passat

Tot i que hi ha un consens més o menys al voltant de determinats noms que formarien el consell rector, hi ha altres com el del qui ha de ser president, que han portat confrontació política. López fou vetat per PP i C’s per una suposada “vinculació familiar” amb dirigents socialistes. De Soriano, de moment, no s’han pronunciat negativament i ha rebut el vistiplau de tots els grups.

Amb un president més o menys encaminat, la confrontació no podia apaivagar-se i, de nou, han eixit altres noms amb qui barallar-se i perllongar la no emissió de la nova RTVV. Tant Compromís com Podem no donaran suport a la proposta del PP de designar Maite Fernández com a membre del Consell rector. Davant això, el PP va respondre que ells, aleshores, vetarien Rafa Xambó, el proposat per Compromís, qui va fer declaracions a aquest diari per a explicar la situació de veto sofrida.

Sobre Maite Fernàndez, la MESAV ha arribat a un seguit de conclusions, on qualifiquen l’”obstinació del PP” per designar Fernández com un fet que “evidencia una postura que intenta torpedinar un procés que ha de nàixer amb transparència, amb la participació de la societat civil i amb la màxima honestedat. Només es pot interpretar com una provocació que intenta retardar una mesura tan necessària com urgent”.

Quin passat té Fernández dins de RTVV, segons la MESAV? Doncs, la periodista proposada pel PP “va ser una de les principals responsables del lamentable tractament informatiu donat a l’accident de metro de València”. “Costa molt creure que els populars valencians no siguen capaços de trobar una candidata o candidat que no provoque el rebuig que genera la senyora Fernández. En les seues circumstàncies, i per una simple qüestió d’ètica professional, hauria de ser ella qui rebutjara a integrar-se en el consell rector de la futura corporació”.

Tot plegat la tria del Consell i la posada en marxa són qualificats com un “mercadeig” i, per això, “insten” els polítics “a resoldre immediatament un procediment que s’hauria d’haver resolt fa ja molt temps”. El sector està immers en una crisi, com a conseqüència “de les pèssimes decisions del passat i de la lentitud a adoptar les solucions necessàries”, conclou la MESAV en el seu manifest.

Comparteix

Icona de pantalla completa