Diari La Veu del País Valencià
Puig: ‘La reobertura de RTVV no és una necessitat del Govern, sinó del país’
RedactaVeu / EP / València

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, s’ha mostrat, aquest dilluns, “convençut” de la “responsabilitat” de tots els grups per “fer possible la reobertura” de la nova RTVV “el més ràpid possible” perquè “no és una necessitat del govern sinó del país”, segons ha manifestat en un desdejuni informatiu organitzat per la Cadena SER, on ha lamentat la falta de cohesió cultural i territorial després del tancament de RTVV. “Va ser una apagada que ens va convertir en l’única autonomia sense ràdio i televisió pròpia”, ha indicat.

En aquesta línia, ha afegit que, per aquest motiu, va ser voluntat del Consell “des del principi” que s’obrira novament i, “a més, fer-ho amb un esperit d’objectivitat, al marge del control del govern, on són les Corts qui tenen la iniciativa”.

La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha assegurat que el seu partit està disposat a negociar per al Consell Rector de la nova RTVV encara que ha advertit que no acceptarà “vetos de ningú”. Per la seua banda, el secretari general de Podem, Antonio Montiel, ha considerat que el PP “no es pot obstinar” perquè els representants en el Consell Audiovisual i de la Ciutadania “siguen quotes de partit”, mentre que el portaveu de C’s, Alexis Marí, ha demanat una reunió formal dels cinc síndics per “desbloquejar” l’assumpte. Així s’han pronunciat els tres portaveus aquest dilluns en respondre les preguntes dels mitjans després de participar en un desdejuni informatiu amb presència del president de la Generalitat, Ximo Puig.

Bonig ha recalcat que estan disposats a negociar, però ha avisat que “si comencem a vetar, vetem tots i açò es converteix en un camp de batalla, que és el que no interessa, encara que aritmèticament siga possible, perquè no hi ha raons de pes”. “El problema de RTVV s’haguera pogut solucionar molt fàcilment” si així ho haguera decidit el Consell a través d’un acord, però “van decidir posar-se de perfil i donar la responsabilitat a les Corts perquè sabien que era un tema molt complicat des del punt de vista jurídic, de consens i saber què es feia amb els treballadors”, ha apuntat Bonig.

El president Puig, aquest dilluns a un desdejuni informatiu organitzat per la Ser. Foto: @generalitat.

Per la seua banda, el síndic de Podem en les Corts, Antonio Montiel, ha demanat “posar les coses en els seus justs termes” perquè PP i C’s “van vetar” un possible candidat a president, “un professional de trajectòria irreprotxable en el qual no concorrien causes legals d’incompatibilitat i que hem vist que ha sigut desqualificat i vetat”. A partir d’ací, ha insistit que “qualsevol altre intent de fer creure que el problema és Podem, és fals”.

El síndic de Podem ha advertit al PP que, si no es constitueix el Consell Rector de RTVV, serà responsable que el sector audiovisual perda l’adjudicació formal dels 25 milions que hi havia per a productes audiovisuals i ha recordat que és un “sector agonitzant que ha patit els efectes del tancament, una crisi brutal i la falta de suport dels governs del PP”. “No pot ser assassinat dues vegades i açò és el que està propiciant el PP amb el seu veto”, ha dit.

Al seu judici, “pot haver-hi un ampli acord per a triar als representants de les Corts i al president” però el PP no es pot “obstinar” que els representants del Consell Audiovisual i de la Ciutadania siguen “quotes de partit”. “La llei no pensava en açò”, ha subratllat.

En aqueixa elecció, ha assenyalat que s’han de “cuidar els perfils professionals i ciutadans i socials”. “És el PP el que està bloquejant la situació no sé amb qui interessos”, ha dit, i ha afegit que faran l’esforç d’asseure’s si els convoca el PSPV “i a intentar arribar a acords”.

Des de C’s, el seu portaveu, Alexis Marí, ha subratllat que en el seu partit estan “exhausts i enfadats perquè ens traslladen sempre la responsabilitat de RTVV”. “El PSPV de forma sorprenent, i sense entendre’s el perquè, juga a l’engany de forma desconsiderada amb un soci que podia haver sigut C’s per a engegar la televisió”, ha dit, i ha indicat que l’actitud del PSPV “no és la millor actitud per a seguir avançant en un entorn de confiança”.

Sobre els vetos, ha assenyalat que no veu “normal i oportú” que “uns partits puguen vetar a uns altres i els altres s’enfaden perquè volen vetar a un altre d’un altre partit”. Marí ha demanat que es posen unes regles bàsiques de joc damunt de la taula perquè, si no, “no avancem”. “Si Puig segueix dient que el bloqueig és per C’s i decideixen prendre una altra via com és canviar la llei, ací ens va a trobar”, ha advertit, i ha exigit una reunió formal dels cinc síndics per a “desbloquejar” l’assumpte.

Comparteix

Icona de pantalla completa