Diari La Veu del País Valencià
Callosa Sostenible demana mesures per a evitar noves catàstrofes mediambientals
RedactaVeu / Callosa d’en Sarrià

El col·lectiu Callosa Sostenible ha fet públic, aquest dimarts, un comunicat en què demana que, després de la “greu catàstrofe” que va suposar l’incendi forestal originat el passat dia 4 a Bolulla i que va afectar més de 400 hectàrees, “es prenguem mesures perquè no es repetisca”.

L’entitat recorda que el foc va arrassar completament una zona d’alt valor ecològic a la Serra de Bèrnia, el Ferrer i l’estret de Sacos, on naixen les Fonts de l’Algar, i que, si bé les causes del foc no es coneixen, “el que sí que sabem segur és que la mà de l’home, voluntària o involuntàriament, està darrere i que la causa més probable és que es tracte d’un incendi provocat”.

Per tot això, des de Callosa Sostenible (www.callosasostenible.com) denuncien públicament “l’abandonament total” en què es trobava la zona: “Amb camins i pistes forestals brutes i descuidades, amb línies elèctriques que creuaven entre els pins sense cap tipus de neteja, amb absència total de manteniment i mesures de prevenció d’incendis per part de les administracions”.

Callosa Sostenible considera que el mal estat de condicionament i de prevenció contra incendis en què es trobava aquesta zona “ha estat un dels principals factors que ha afavorit que l’incendi fóra tant violent i que ara hagem de lamentar aquesta desgràcia i catàstrofe natural”.

Al mateix temps, adverteixen que l’estat d’abandonament “no només es produeix en aquesta zona, sinó que totes les zones boscoses de la Marina Baixa es troben en el mateix estat”. En aquest sentit, apunten que paratges, com la mateixa Serra del Ferrer –en la zona que s’ha salvat de les flames–, Ponotx a la zona d’Aitana, Xortà a la Serra de Serrella, el Puig Campana, la Serra Gelada o la Serra de Bèrnia als termes de Callosa d’en Sarrià, Altea, Benissa o Xaló, “estan completament abandonats i, el dia que es produïsca un nou incendi, la catàstrofe es tornarà a repetir si no es prenen mesures immediatament”. “I aquesta situació no es produeix només en la nostra comarca –alerten-, sinó comarca a comarca arreu de tot el País Valencià”.

Per tot això, des de Callosa Sostenible insten les administracions locals, autonòmiques i estatals a emprendre accions immediates “perquè una tragèdia així no es torne a produir al nostre país”.

Aspecte de la zona afectada per l’incendi de Bolulla. @GVAagroambient.
També demanen un enduriment de penes contra els que provoquen els focs; que s’esclarisquen les causes dels incendis i que “es pose fre a l’especulació amb la nostra terra per forts poders urbanístics i aquells que fan negoci amb els incendis; que s’activen plans per a ajudar al conreu de secà, que tan efectiu és en crear zones que fan de tallafocs i que permeten que els xicotets incendis no es convertisquen en grans i devastadors focs, i que s’invertisca en el manteniment dels nostres boscos”.

Per últim, Callosa Sostenible assegura ser “conscient” que els incendis són inevitables, “però, amb les mesures de protecció adients i plans ambiciosos de prevenció d’incendis, les conseqüències podrien ser assumibles per a la nostra societat i per al nostre territori”.

Comparteix

Icona de pantalla completa