Diari La Veu del País Valencià
Clam unànime dels partits per a exigir la dimissió de Rita Barberá

RedactaVeu / Agències / Madrid / València.

La pràctica totalitat de partits han demanat, aquest dimarts, la dimissió de Rita Barberá i/o que el Partit Popular l’aparte del Senat, després que el Tribunal Suprem haja acordat obrir una causa contra l’exprimera regidora de València per haver comés un presumpte delicte de blanqueig de capitals i delicte electoral en el grup municipal del PP en el consistori d’aquesta ciutat, en el marc de l’Operació Taula derivada del ‘cas Imelsa’.

El líder socialista Pedro Sánchez ha reclamat la “dimissió” de Barberá, segons ha dit davant més de 200 persones en un míting celebrat a Ferrol. Sánchez ha reclamat que l’exalcaldessa de València deixe el seu escó en la Cambra alta en ser investigada pel TS per un suposat delicte de blanqueig de capitals.

Puig: Barberá ha de deixar la vida política “per decència”

En el mateix sentit s’ha pronunciat el president i líder socialista valencià, Ximo Puig, qui creu que Barberá ha de deixar la vida política “en un acte de decència” i, si no, Rajoy ha de fer-la dimitir. Així ho ha manifestat Puig als mitjans després de conèixer la notícia durant la seua visita a les obres de Parc Sagunt. El cap del Consell ha dit que si Barberá no deixa l’acta voluntàriament ha de ser el president del PP Mariano Rajoy qui la faça dimitir “arrossegada per la justícia i les circumstàncies”. “Barberá ja sap el que ha de fer perquè no s’entén que tots els regidors estigueren imputats i ella, que era la líder, no ho estiguera”. Puig ha reclamat “un comportament ètic previ dels partits”.

Ribó: “La causa a Barberá és el final d’una època”

Per la seua banda, l’alcalde de València, Joan Ribó (Compromís), ha considerat, aquest dimarts, que la decisió del TS d’obrir una causa contra Rita Barberá, “marca el final definitiu de l’era fosca de la corrupció” en l’Ajuntament d’aquesta ciutat.

Així mateix, Ribó ha indicat que aqueixa mesura demostra que “ha fallat el blindatge d’aforament de Barberá” i ha demanat la seua dimissió com a membre de la Cambra alta. “Aquest dia és el final d’una època”, ha afirmat l’alcalde, que ha apuntat que “hui acaba un procés que d’alguna manera ha tacat aquest ajuntament, un procés de corrupció”. Al seu torn, ha apuntat que comença “una nova època” per a “brillar” com “un ajuntament en el qual s’han fet les coses netament”.

“Els valencians no ens mereixem tenir, ni un minut més, un persona presumptament corrupta com a representant en el Senat de l’Estat espanyol. Necessitem tenir una representació adequada i demanem a Rajoy, al PP, que aquesta representació canvie de forma urgent”, ha plantejat Joan Ribó.

L’alcalde ha assenyalat, així mateix, que Rajoy “no pot formar Govern” perquè “Barberá, la seua situació, posa en evidència que el seu partit està corromput fins a la mateixa medul·la, fins als eixos fonamentals”.

Ferri: “Que el PPCV no amague el cap”

També des de la formació nacionalista, el portaveu de Compromís en les Corts, Fran Ferri, ha reclamat al PPCV i, en concret, a la seua presidenta, Isabel Bonig, que no “amaguen el cap” davant la situació judicial de l’exalcaldessa de València perquè aquesta “no va ser nomenada per obra i gràcia de Déu”, sinó que el grup popular així ho va decidir en el parlament valencià. “Ja era hora que s’actuara” contra Barberá, ha indicat el portaveu, qui s’ha preguntat què farà Bonig en aquesta qüestió i si demanarà la dimissió de Barberá, que representa al grup popular en el Senat. “No entenc que Bonig sí que es puga pronunciar sobre (José Manuel) Soria i que siga incapaç de pronunciar-se sobre Rita Barberá quan va ser proposada per ella i va rebre el seu suport per a ser triada senadora”, ha manifestat Ferri.

Podem: “La dimissió de Rita Barberá és una qüestió de dignitat”

En Podem, el portaveu d’aquesta formació en el Congrés, Íñigo Errejón, ha recalcat, aquest dimarts, a Ciudadanos, que cap partit “decent” pot donar suport per activa o per passiva a Mariano Rajoy després de l’obertura de causa a Barberá. En declaracions als periodistes, Errejón ha advertit que, al PP, li espera “una tardor calenta” de corrupció, un escenari en el qual, ha insistit, cap partit que pretenga retornar les institucions a la ciutadania pot pactar amb el PP “i després pretendre seguir net”.

En concret, sobre Barberá, ha assenyalat que l’obertura d’una recerca a l’exalcaldessa valenciana exigeix responsabilitats “polítiques”. La primera, ha dit, que dimitisca com a senadora. “Esperem que després de dimitir, ningú la vulga endollar en el Banc Mundial, com és costum en el PP amb les seues estafes”, ha comentat.

Per la seua banda, el portaveu de Podem en les Corts, Antonio Montiel, ha demanat al PPCV que exigisca a l’exalcaldessa de València i actual senadora territorial, Rita Barberá, que dimitisca perquè “és una qüestió de dignitat” per al Parlament valencià, que va ser el que la va designar a proposta del grup popular, al qual ha demanat que es replantege “proposar una altra persona” per a aquest escó.

Montiel ha celebrat que la justícia “actue” i atenga la petició de la Fiscalia, perquè estava “fonamentada” i ha apuntat que ara “el PP ha de replantejar-se seriosament quina és la seua actitud respecte al fet que seguisca sent Rita Barberá qui represente aquesta Cambra”. Al seu judici, la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha d’actuar d’acord per a demostrar que “està a favor de la regeneració i guanyar credibilitat per a un partit en l’ull de l’huracà” i ha reiterat que Barberá “compromet la imatge dels valencians i d’aquesta institució”.

EUPV: ‘La nostra denúncia s’ha convertit en la major operació contra la corrupció en l’Estat”

Des d’EUPV, la diputada en la Diputació de València Rosa Pérez Garijo ha mostrat la seua satisfacció, com a denunciant del cas Taula i advocada de l’acusació particular en la causa i ha exigit al president del Govern en funcions del PP, Mariano Rajoy, la destitució “immediata” de l’exprimera edil.

Pérez Garijo, en un comunicat, ha indicat que l’obertura de la causa contra Barberá, “demostra que no estem davant casos aïllats de determinats militants o càrrecs institucionals del PP, sinó que estem parlant dels responsables de les principals institucions del País Valencià, com són Rita Barberá, exalcaldessa de València, i Alfonso Rus, expresident de la Diputació de València”.

La diputada d’esquerres ha recordat el que ja ha dit en ocasions anteriors: “La pregunta correcta no era per què Rita no estava sent investigada per la trama Taula, sinó per quines raons no podia ser-ho, ja que el Partit Popular la va blindar en el Senat”.

Finalment, la representant d’EUPV ha afirmat que la denúncia que ella mateixa va presentar davant la Fiscalia Anticorrupció el juliol del 2014, “s’ha convertit, a hores d’ara, en la major operació contra la corrupció a l’Estat espanyol”.

En l’actualitat, ha explicat, la instrucció del cas Taula s’ha separat en quatre peces separades: la peça A, relativa al presumpte blanqueig de capitals en el grup popular de l’Ajuntament de València; la peça B, sobre els treballadors ‘zombies’ d’Imelsa; la peça D, en la qual s’investiga el contracte del ‘call center’ de la Diputació, i la peça I, relativa al presumpte cobrament de comissions per l’adjudicació de contractes en la ciutat de València.

Rivera reclama, al PP, que aparte Barberá del seu escó

Finalment, el president de Ciudadanos, Albert Rivera, ha reclamat, aquest dimarts, al Partit Popular que aparte Rita Barberá del seu escó en el Senat si és que vol comptar amb el suport de la formació taronja en una eventual sessió d’investidura de Mariano Rajoy com a president del Govern.

Comparteix

Icona de pantalla completa