Diari La Veu del País Valencià
40 anys de vida del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València
RedactaVeu / València

La Universitat de València commemora el 40 aniversari del Departament de Filologia Catalana, creat per Manuel Sanchis Guarner l’any 1976, amb un seguit d’actes que han començat aquest dimecres 14 de setembre.

Fins al moment del seu naixement, Sanchis Guarner, primer catedràtic de Lingüística Valenciana, impulsava uns cursos extracurriculars de valencià i, anteriorment, hi hagué seminaris i altres iniciatives que la dictadura franquista va fer avortar.

La sala d’actes Manuel Sanchis Guarner, de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, ha acollit, aquest dimecres, la sessió inaugural. En l’acte ha intervingut Emili Casanova, director actual del departament; Lluís Alpera, de la Universitat d’Alacant; Vicent Salvador, de la UJI; Vicent Miralles, de la Facultat de Magisteri, i Antoni Ferrando, de la Universitat de València. A més, Maria Teresa Cabré (de la Universitat Pompeu Fabra i presidenta de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans) ha realitzat una ponència titulada “Convergència i variació: els treballs sobre gramàtica i lèxic de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans”.

També s’ha comptat amb el testimoni d’una antiga estudianta: Maite Coves, professora de l’IES Carrús d’Elx i escriptora. L’acte ha conclòs amb una actuació del grup de teatre CRIT: l’Espill.

Resta de programació

La resta d’actes d’aquesta commemoració tindran lloc al llarg del curs acadèmic. Concretaments, els diferents actes estan previstos per a desembre, febrer, maig i, el de cloenda, en juny.

El 14 de desembre, el Dr. Joan Veny (de la Universitat de Barcelona i membre de l’Institut d’Estudis Catalans) farà la ponència “Paraules en l’espai” i l’acte clourà amb l’actuació del cantautor i també alumne de Filologia Catalana, Pau Alabajos.

Ja en 2017, el 15 de febrer, arribarà el torn de la ponència “L’eclosió del teatre contemporani: la vida escènica a València, Barcelona i Palma durant les dècades centrals del segle XIX” de la mà del Dr. Joan Mas i Vives (de la Universitat de les Illes Balears). En aquesta ocasió, la nota musical la posaran dos exalumnes d’aquest departament: Feliu Ventura i Xavi Sarrià.

El següent acte serà el 3 de maig a càrrec del Dr. Albert Rossich amb la ponència “Apoteosi barroca: Un poeta valencià ignorat a l’Estudi General de Lleida: l’Oració a Felip de Berga i Aliaga”. En aquest cas, l’acte acabarà amb la veu de la cantautora Eva Dénia.

Finalment, el 40 aniversari del Departament de Filologia Catalana clourà el 30 de juny amb una taula redona d’antics directors −Antoni Ferrando, Manel Pérez Saldanya, Carme Barceló, Joan R. Ramos, Ramon Rosselló− moderada per Ferran Carbó, antic degà de la Facultat. I l’actuació musical vindrà de la mà de l’Orquestra de la UV.

Si voleu consultar la programació completa de tots els actes podeu fer-ho al següent enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa