Diari La Veu del País Valencià
El ‘recaptador’ Benavent entregava els diners ‘en bosses’ als implicats en el cas Imelsa

EP / València.

Una vegada alçat el secret de sumari en el cas que implica Marcos Benavent, exgerent d’Imelsa, han començat a saber-se totes les altres persones que estan relacionades en la trama. En una de les declaracions del cas, Benavent va assegurar davant la Guàrdia Civil, el juny de 2015, que ell actuava com un “recaptador” amb empresaris a qui demanava diners una vegada es decidien les adjudicacions per les administracions competents i va afirmar que li ho donava a l’expresident de la Diputació Alfonso Rus; al seu excap de Gabinet, Emilio Llopis; a l’exvicepresident segon de la Diputació i exconseller delegat de Ciegsa Máximo Caturla i a l’exvicepresident de la corporació Juan José Medina, en part per a finançar el PP provincial.

En ocasions, segons la seua versió, lliurava els diners “en bosses” en dinars en els quals es reunien. En el cas de Vicente Betoret, actual president del PP de la província de València, afirma que era coneixedor del cobrament de les comissions il·legals i que tenia coneixement “sens dubte” dels lliuraments i del seu origen, si bé, en declaració davant el jutge va indicar que mai li havia lliurat diners i no recordava si Rus li va lliurar algun sobre.

Així es desprèn de les declaracions davant la Guàrdia Civil realitzades per Benavent, que obren en la peça principal del conegut com a cas Imelsa, a què ha tingut accés Europa Press.

En una declaració com a investigat, el juny del 2015, davant la Guàrdia Civil, Benavent va explicar que la seua comesa consistia a anar a parlar amb els empresaris i demanar-los diners. Una vegada decidides les adjudicacions per les administracions competents, acordaven un percentatge que rebia en diners en metàl·lic. Entre les persones que li deien que havia de demanar els percentatges estaven Rus i Máximo Caturla, aquest últim amb “capacitat de decisió sobre l’adjudicació de contractes relatius a infraestructures educatives”. I els diners recaptats eren per a finançar al PP provincial.

Altres persones que intervenien en tot l’anterior eren, segons la seua versió, Emilio Llopis, Juan José Medina i Vicente Betoret, que coneixien el cobrament de comissions il·legals, ja que era un tema de conversa que es tractava en els menjars, que servien, a més, per al repartiment dels diners.

Cobrament en negre

D’acord amb la seua declaració, aqueixos diners els donava a Rus, Caturla, Llopis i Medina, sense poder precisar si també rebia part Betoret. En un altre punt de la seua declaració, va recalcar que Rus li “imposava” que el cobrament de les comissions fóra en negre i que, si els empresaris no podien pagar tota la quantitat en B, havien d’utilitzar a altres empreses per a emetre facturació.

Del 2003 al 2007 com a “recaptador”

El “recaptador” Benavent, així és com es va reconèixer, va treballar d’aquesta forma des del 2003 al 2007. De fet, va explicar al jutge que, a Rus, li va donar “molts centenars de milers d’euros, que poden ser un, dos o tres milions” i que hi havia matèries en la Diputació com carreteres, on es deia que es generaven comissions i que no s’adjudicava res “si abans no hi ha una comissió”.

D’Emilio Llopis, va indicar que li va lliurar molt menys diners, encara que era el que “pilotava” l’adjudicació de contractes en la corporació provincial, on “no es movia res sense que ho sabera el cap de Gabinet”.

De Víctor Campos, va apuntar, llavors, que era qui donava les instruccions a Caturla i que coneixia i “controlava” tots els assumptes que tractaven. En les converses amb l’exresponsable de Ciegsa, “parlaven obertament sobre que aquesta persona gestionava les grans adjudicacions i els diners del finançament il·legal del partit”.

Comparteix

Icona de pantalla completa