Diari La Veu del País Valencià
Ximo Puig i Puigdemont trenquen amb set anys sense reunions bilaterals a València

ACN / València.

El president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig i el seu homòleg català Carles Puigdemont es reuniran aquest dilluns en la primera reunió bilateral al més alt nivell celebrada entre els dos governs al Palau de la Generalitat Valenciana des del 2009, segons que han confirmat fonts de la Generalitat Valenciana. Amb el Corredor Mediterrani com a eix vertebrador del front comú catalanovalencià, tots dos presidents mantindran la seua segona trobada, després de la visita de Ximo Puig a Barcelona, el passat 16 de maig. En aquesta reunió els dos presidents van acordar la celebració de la cimera conjunta d’aquest dilluns a València per pressionar el futur Govern espanyol perquè complisca els compromisos amb el Corredor. La trobada es va concretar després durant la reunió constitutiva de la Taula Estratègica Catalana del Corredor, celebrada el 25 de maig al Palau de Pedralbes.

Segons han informat ambdós governs, l’objectiu de la trobada és acordar una agenda compartida entre Catalunya i el País Valencià “per impulsar i desencallar les actuacions que han de fer realitat el Corredor, un projecte prioritari per als dos territoris, ja que és clau per al desenvolupament econòmic de tot l’eix mediterrani”.

Ximo Puig i Carles Puigdemont. Foto: R. Garrido (ACN).

A més dels consellers, també participaran a la reunió agents econòmics, socials i institucionals de Catalunya i el País Valencià. Per part de la Generalitat Valenciana, assistiran el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, i la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador. De la banda del Govern català, hi prendran part els consellers de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget.

Units pel Corredor Mediterrani

José Montilla va ser el darrer president de la Generalitat en ser rebut de manera oficial per un president de la Generalitat Valenciana. Era el maig del 2009 i, aprofitant una final de Copa del Rei celebrada a València, Francisco Camps i José Montilla van abordar qüestions com el model de finançament i el Corredor Mediterrani.

Aquesta reunió va ser de les poques que es van produir a València durant els anys de govern del PP. Anteriorment, la darrera visita d’un president català al palau de la Generalitat Valenciana es remuntava al 1996 i en aquell moment els protagonistes varen ser Eduardo Zaplana i Jordi Pujol.

El 2011, Francisco Camps va haver d’ajornar una altra reunió prevista a València amb el president Artur Mas. La visita havia de produir-se a l’abril, també coincidint amb una final de la Copa del Rei, però la convalescència del president valencià a causa d’una operació d’hèrnia discal va obligar a posposar la cimera fins passades les eleccions del maig. En l’horitzó d’aquella trobada hi havia el recent cessament d’emissions de TV3 al País Valencià i, de nou, el Corredor Mediterrani. Dos mesos després, Camps presentava la seua dimissió a causa de l’obertura de judici pels ‘cas dels vestits’ de la trama Gürtel.

A Camps el va succeir Alberto Fabra, que si bé mai no va rebre cap president del govern català sí que va visitar Barcelona el setembre del 2011 en el marc d’una reunió a tres bandes entre Catalunya, el País Valencià i Múrcia novament pel Corredor Mediterrani. Aquest front comú es va reproduir dies mes tard a Brussel·les.

Alberto Fabra i Artur Mas van treballar en la celebració d’una nova reunió a València, aquesta vegada bilateral, que mai no es va arribar a produir. I d’ací al maig d’enguany, quan la visita de Ximo Puig a Barcelona va reprendre les cimeres entre tots dos governs, que ara tindran una segona cita al palau de la Generalitat Valenciana.

Sessió de treball

Aquest dilluns, després d’una primera reunió bilateral, Puig i Puigdemont s’incorporaran a la cimera pel Corredor, en què hi participaran el plenari de la Taula Estratègica Catalana del Corredor Mediterrani i del Fòrum Valencià pel Corredor Mediterrani, dos espais integrats per representants de tots els sectors implicats en aquesta infraestructura, com ara cambres de comerç, ports, sindicats, patronals, universitats, administracions locals, diputacions i partits polítics.

Posteriorment, els dos caps de govern presidiran l’acte de signatura d’un conveni marc de col·laboració en matèria de turisme, que preveu que els dos territoris potencien l’intercanvi d’experiències i desenvolupen estratègies conjuntes d’impuls, ordenació i promoció del sector. El document el signaran el conseller d’Empresa, Jordi Baiget, i el secretari autonòmic de Turisme i president de l’Agència Valenciana del Turisme, Francesc Colomer.

Comparteix

Icona de pantalla completa