Diari La Veu del País Valencià
Campanya normal de cítrics amb una previsió de 3,9 milions de tones

RedactaVeu / València.

Les primeres estimacions realitzades per a la campanya 2016/2017 per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural reflectixen unes previsions de collita de cítrics de 3.953.226 tones, esperant-se una campanya normal quant a rendiments, amb unes quantitats de fruita semblants a les de fa dos campanyes.

En aquesta campanya s’espera, en general, una major collita de fruita que la campanya passada, 755.058 tones de cítrics més (+23%), el que significa una recuperació de la producció en relació a la campanya anterior. La disponibilitat d’aigua per part del cultiu serà determinant en el calibre de la fruita.

La consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, ha indicat que el volum de producció és prou per a satisfer les demandes del mercat. Ha afirmat, d’altra banda, que des de la conselleria es continuarà defensant la citricultura valenciana i, en col·laboració amb els europarlamentaris, exigirem al Ministeri d’Agricultura que la defense també davant de les concessions comercials de la Unió Europea a les importacions de Sud-àfrica, especialment de taronges.

En general, enguany la floració ha sigut normal, lluny de l’episodi generalitzat d’altes temperatures que va marcar la collita passada. No obstant això, l’absència de pluges i el major espaiat entre regs en algunes zones ha fet necessari realitzar diversos “aclarits” per a ajudar a l’engreixament de la fruita en l’arbre.

Es preveu un augment de la producció en la majoria de les varietats, amb 1.850.478 tones de taronges (+19,0%), i major quantitat del subgrup de Navel (Navelina i Nave Late). S’estima que les mandarines arribaran a 1.792.407 tones (+29,4%), amb un augment del 106,4% en satsumes, un 28,5% en clementines i un 53,7% més de clementines primerenques, com són la Marisol, Clemenrubi, Oronules. Quant a llimes, se situaria la producció en 288.080 tones (+21,0%) amb un important repunt de producció de la varietat Verna (+42,0%).

Enguany s’ha registrat un lleuger descens de la superfície destinada al cultiu de cítrics, especialment a la demarcació de València. En les demarcacions de Castelló i Alacant, pràcticament s’ha mantingut, si bé cal destacar l’augment a Alacant de llimeres.

Elena Cebrián ha destacat que “continuem sent líders en producció, comercialització citrícola i informació per al mercat nacional i internacional”.

Quant al treball realitzat per a poder oferir aquestes previsions en l’inici de campanya, la consellera ha subratllat “l’esforç de transparència i el rigor tècnic desplegat per aquesta Administració”. Per a aquesta ocasió s’ha ampliat la mostra, basant l’estimació en una superfície de 3.048 hectàrees enfront de les 2.223 analitzades en la campanya anterior. A més, s’han visitat mes de 4.860 parcel·les citrícoles davant les 4.327 de la campanya passada.

Comparteix

Icona de pantalla completa