Diari La Veu del País Valencià
Puig i Puigdemont fixen un ‘nou marc de relacions’ entre Catalunya i el País Valencià
RedactaVeu / ACN / València

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, han establert, aquest dilluns, un “nou marc de relacions” entre Catalunya i el País Valencià que es concretarà en reunions bilaterals, entre els dos governs, que es produiran cada semestre.

Els dos presidents han volgut acabar així amb la “incomunicació” que hi ha hagut fins ara entre ambdós territoris, ha remarcat Puigdemont en compareixença conjunta amb Puig després de reunir-se amb ell al Palau de la Generalitat valenciana.

Els dos executius faran front comú pel corredor mediterrani, però també per altres qüestions com el finançament. Un altre dels acords de la trobada és precisament la creació d’una comissió tècnica permanent dels dos governs per fer un seguiment real i quotidià de les obres del corredor.

S’obri un ‘nou temps’ en les relacions entre Catalunya i el PV

“S’ha obert un nou temps de normalització de les relacions entre Catalunya i la Comunitat Valenciana”. Així ha començat la seua compareixença Ximo Puig després de rebre, al Palau de la Generalitat Valenciana, el president català, Carles Puigdemont, que ha viatjat amb Euromed fins a València per participar en una cimera conjunta sobre el Corredor Mediterrani. Abans, però, els dos presidents s’han reunit i han arribat a una sèrie d’acords que passen per enfortir les relacions entre els dos territoris.

En concret, ambdós presidents han acordat “estabilitzar un nou marc de relacions”, amb reunions bilaterals dels dos governs cada semestre. També es convocarà una comissió tècnica permanent per fer un seguiment real de les obres del corredor i s’intentarà ampliar aquest front comú a altres comunitats afectades. Així mateix, han insistit en el fet de fer possible la reciprocitat entre TV3 i la nova televisió valenciana tan bon punt aquesta es pose en marxa.

Puigdemont ha remarcat que aquesta reunió ha servit per “revertir una incomunicació injusta” per a les institucions, però sobretot per als ciutadans, perquè “això ha minvat moltes potencialitats que tenen els dos territoris”. I és que el president ha subratllat la potència econòmica de Catalunya i del País Valencià i ha aprofitat per avisar l’Estat que no es pot governar “d’esquenes al Mediterrani i als mediterranis”. “No es pot governar a l’esquena de l’economia del Mediterrani i Europa no serà prou competitiva si un dels seus motors està gripat”, ha indicat.

Els presidents Puig i Puigdemont, aquest dilluns al Palau de la Generalitat Valenciana. Foto: Mateos P. (ACN).

En aquest sentit, ha fet especial referència al Corredor Mediterrani i ha advertit que “s’ha acabat el temps de la reclamació i de la queixa”. “Arriba el temps de la realitat, hem d’abandonar les fantasies dels pressupostos no executats, de les promeses incomplertes, dels pactes desacreditats. Ve el temps de les execucions, de la realitat, de veure passar trens pel corredor”, ha exclamat Puigdemont, que ha assenyalat que aquesta no és ja una reclamació política, sinó també dels agents econòmics i socials i del món local.

Puig: “La relació amb Catalunya es produirà sempre, en qualsevol circumstància”

També Puig ha lamentat que haja passat massa temps “d’incomunicació” entre Catalunya i València, perquè això “ha perjudicat greument catalans i valencians”, i ha remarcat que els interessos comuns d’ambdós territoris són amplis. És més, en preguntar-li si el procés sobiranista podria modificar aquest desgel entre les dues comunitats, ha assegurat que “la relació entre catalans i valencians es produirà sempre”. “Volem tenir una relació estreta en qualsevol circumstància”, ha indicat, tot i que ha afegit que als valencians “els agradaria que Catalunya continués formant part d’Espanya”.

Després de subratllar l’estret lligam comercial que els uneix, ha posat el focus en la reclamació conjunta del Corredor Mediterrani, “que té un interès que va molt més enllà de les quatre comunitats per on passa i és un assumpte europeu de primera divisió”.

Al seu parer, no es pot posar com a “excusa” la manca de govern a Espanya per paralitzar aquesta infraestructura, perquè els compromisos estan contrets i això no ha passat a altres territoris.

“Hui hem constatat allò que no s’entén. No s’entén que entre la segona i la tercera ciutat d’Espanya no hi haja alta velocitat, que totes les carreteres siguen de peatge, i no s’entén que tenim una realitat fiscal diferent a la d’altres comunitats”, ha indicat.

De fet, ha indicat que en les comissions bilaterals que posaran en marxa ambdós governs s’abordaran tots aquells temes que es consideren. Precisament, els dos presidents han comentat “l’injust” model de finançament que pateixen, que porta caducat gairebé tres anys, i també els costos de la dependència del FLA, ha apuntat Puigdemont. Puig, per la seua part, ha criticat que el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques en funcions, Cristóbal Montoro, prenga decisions sobre el dèficit sense convocar les comunitats.

Bona sintonia

Puigdemont i Puig han demostrat molt bona sintonia en tot moment. El president valencià ha rebut el català a les portes del Palau de la Generalitat. Després de les fotografies de rigor, han passat al despatx, on el president català ha signat el llibre d’honor de la Generalitat Valenciana. En el seu escrit, ha destacat “l’herència d’un passat, la persistència d’un present i el repte d’un futur que valencians i catalans”, diu Puigdemont, tenen la “vocació i el desig de compartir”.

Acte seguit s’han intercanviat uns obsequis. Puig ha entregat a Puigdemont una serigrafia de Doro Balaguer i dos volums de la Crònica de Jaume I o Llibre dels fets. El president català li ha donat un llibre que porta per títol Catalunya 1714-2014. La pervivència de la nació.

Comparteix

Icona de pantalla completa