Diari La Veu del País Valencià
Alberic lliurarà el màxim reconeixement a Josep Lluís Doménech
RedactaVeu / Alberic

L’Ajuntament d’Alberic ha acordat que la Biblioteca Pública Municipal de la localitat portarà a partir d’ara el nom de Josep Lluís Doménech i Zornoza després de la defunció, el cap de setmana passat, de l’insigne membre de la Acadèmia Valenciana de la Llengua.

A més, la junta de govern −formada pels membres de Ciutadans per Alberic i el PSPV-PSOE− també va acordar, aquest dilluns, que li lliurarà, a títol pòstum, el màxim reconeixement que preveu el municipi, el dels Premis del 9 d’Octubre.

L’escriptor va nàixer a Alberic en 1952 i, segons fonts municipals, “sempre va mantenir una excel·lent vinculació amb la localitat, a la qual va vincular culturalment el seu nom durant dècades”. Amb el nomenament, l’Ajuntament d’Alberic vol “que la localitat recorde per sempre una de les persones que més han afavorit la projecció cultural d’Alberic”.

Doménech va morir després de patir el dissabte un vessament cerebral. Diumenge, a Tous, població de la qual era cronista oficial, nombrosos representants del món de la política i la cultura van assistir tant a la seua vetlla com a la posterior missa, entre ells el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

El mateix dia que la junta de govern va aprovar la resolució, la formació IXA-Som Alberic també va presentar una moció en la qual es demanava el mateix nomenament que es porta ara a cap. “Per tant –manifesta el Consistori en un comunicat−, existeix un massiu suport polític perquè es produïsca el reconeixement a l’escriptor”.

Segons l’alcalde del municipi, Toño Carratalá, “no hi ha dubte que Josep Lluís Doménech va contribuir com a pocs a donar a la cultura d’Alberic un caràcter contemporani i sòlid. Mai va rebutjar una participació cultural i sempre va ser un referent al qual es podia acudir quan de literatura o llengua es parlava en la nostra localitat. Alberic perd un gran home i per açò l’Ajuntament vol reconèixer la seua trajectòria amb un nomenament d’un espai públic que representa, a la localitat, el lloc d’estudi i creixement intel·lectual”.

Una trajectòria dilatada

Doménech, que era llicenciat i doctor en Psicologia i llicenciat també en Filosofia i en Ciències de l’Educació, comptava amb una trajectòria dilatada, sempre vinculada a la docència i l’educació. Era acadèmic de la Acadèmia Valenciana de la Llengua des de juny del 2001 i entre les seues recerques es troben estudis sobre la situació del valencià en l’ensenyament, la presència social dels mitjans de comunicació i la influència social de la televisió. Entre altres càrrecs, també va ostentar la vicepresidència de la Societat Valenciana de Psicologia i va formar part del Consell Assessor del Llibre de la Generalitat i de la Junta de Govern de l’Associació de Cronistes del Regne de València. A més a més, també va ser director del Consell de redacció de la revista “Psicologia i Pedagogia”. Va ser premiat per la Generalitat per la seua contribució a la normalització lingüística del valencià i era autor de llibres de diferents temàtiques i gèneres com la poesia, assaig, llibres de text o diccionaris.

Comparteix

Icona de pantalla completa