Diari La Veu del País Valencià
Aquest diumenge es celebra el primer concurs de cants de batre valencians

RedactaVeu / Catarroja.

Enguany la 5a Festa de la Sega tindrà lloc al Port de Catarroja (Horta Sud) el proper diumenge 25 de setembre entre les 9h i les 15 hores. El programa reunirà una gran diversitat d’activitats lúdiques i culturals entre les quals destaca la primera convocatòria d’un Concurs de Cants de Batre Valencians.

El concurs de cants de batre, amb un premi de 500 euros, està obert a tots els cantadors i cantadores que vulguen participar, sols cal inscriure’s prèviament a través de la web d’Arròs de València abans del 23 de setembre.

El jurat que valorarà els participants estarà format per Vicent Torrent (músic, fundador d’Al Tall i de la Fonoteca de Materials de la Generalitat Valenciana), Vicent Moncholí (llaurador, patró d’honor de la Fundació Assut i president de la Comunitat de Regants de l’Estell i Rojas) i Josep Vicent Frechina (escriptor i crític musical, director de la revista de música i cultura popular Caramella) que també conduirà l’acte.

Activitats per a tots els públics

Ja fa cinc anys que el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Arròs de València organitza la Festa de la Sega. Una celebració que serveix per apropar l’entorn de l’Albufera a la ciutadania i retre homenatge a l’arròs com a nexe d’unió de l’imaginari col·lectiu valencià.

Imatge: Consell Regulador de la D. O. Arròs de València

A més del concurs de cants de batre, la Festa de la Sega ofereix un atapeït programa d’activitats amb rutes cicloturistes i passejos en barca per l’Albufera, demostració de sega manual de l’arròs, curs de cuina, etc. Tancarà la jornada un concert del grup de música folk Tres Fan Ball.

Des de la web de l’Ajuntament de Catarroja s’informa que es disposarà de servei gratuït d’autobús des de l’estació de RENFE de Catarroja.

Reivindicació del patrimoni immaterial

Els cants de batre valencians constitueixen un important patrimoni immaterial. Es cantaven durant la batuda que separava el gra de la palla per mantenir un ritme constant en el trot de l’animal que arrossegava el trill. Amb la mecanització del procés els cants havien quedat perduts en la memòria dels llauradors més majors fins la seua recuperació com a artefactes artístics al llarg de les darreres dècades. Ara són molts els cantadors i cantadores valencians que els incorporen en els seus repertoris. L’objectiu del concurs és, justament, contribuir a aquest fenomen de revalorització.

Comparteix

Icona de pantalla completa