Diari La Veu del País Valencià
‘A la valenciana’ reclama amb un recurs al Constitucional el dret a grup propi al Congrés

ACN / València.

Els diputats de la coalició electoral ‘A la valenciana’, integrada per Compromís, Podem i Esquerra Unida del País Valencià, han interposat aquest dijous un recurs d’empara al Tribunal Constitucional reclamant el dret a tenir un grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats, petició que va ser denegada per la Mesa del parlament espanyol.

En declaracions als mitjans, el portaveu de la confluència, Joan Baldoví, ha explicat que el recurs dóna compliment a la paraula “d’anar fins a les darreres conseqüències” en el cas de no obtenir grup parlamentari, signat al protocol de constitució de la coalició. Baldoví ha considerat que els 9 diputats que va obtenir ‘A la valenciana’ veuen vulnerats els seus drets impedint que puguen defensar en igualtat de condicions els interessos legítims de tots els valencians.

El recurs d’empara remarca que ‘A la valenciana’ compleix els requisits del Congrés per formar grup parlamentari ja que ha obtingut més del 15% dels vots en les circumscripcions en les quals concorria i més de 5 diputats.

Al respecte, la diputada Àngela Ballester (Podem) ha manifestat que la voluntat de formar grup forma part del desig que a totes les institucions “estiga representat aquest país, que és real i plurinacional i pensem que ha de ser plural”. Ballester ha afegit que no s’hauria d’haver “blocat” la constitució d’aquest i altres grups parlamentaris i que “intentant frenar aquest país real no es fa més que endarrerir el canvi institucional”.

Per la seua part, el diputat d’EUPV Ricardo Sixto ha dit que des de les respectives formacions, com Esquerra Unida, continuaran reivindicant la importància d’un grup propi parlamentari valencià “perquè és la millor manera de defensar els interessos dels valencians a Madrid, esperant que més prompte que tard hi haja un govern i Rajoy isca de la Moncloa, que és el que tots desitgem”.

Per últim, el diputat Enric Bataller (Compromís) ha reiterat que s’han complit tots els requisits i ha remarcat que al protocol de constitució de la coalició s’expressava la voluntat de configurar un grup que representara el poble valencià com a subjecte polític, i que “així es va traslladar a la junta electoral i a l’electorat valencià en un programa avalat per 650.000 vots”.

Comparteix

Icona de pantalla completa