Diari La Veu del País Valencià
La competència deslleial de Xina, ‘molt perjudicial’ per al sector ceràmic castellonenc

RedactaVeu / Madrid.

Els senadors de Compromís Carles Mulet i Jordi Navarrete han tornat a registrar la moció en el Senat que exigeix mesures contra la competència deslleial de Xina contra el sector tauleller de Castelló. Aquesta proposta va decaure en l’anterior legislatura amb la dissolució de les Corts Generals espanyoles.

Segons ha explicat el senador de Compromís, Carles Mulet, “un estudi publicat el passat 18 de setembre demostra que atorgar la condició d’Economia de Mercat a la Xina posaria en situació de risc fins a 3,5 milions d’ocupacions dins de la UE. L’informe de l’Institut de Política Econòmica (EPI) amb seu a Washington revela igualment pèrdues netes de fins al 2% del PIB per a l’economia de la UE. La República Popular Xina ha instat la UE a concedir-li la condició d’economia de mercat. Si com aquest país pretén, es concedira la classificació tècnica a Xina, la UE perdria permanentment la capacitat d’establir mesures antidumping adequades sobre les importacions xineses per a mantenir una competència justa en el mercat europeu. Açò danyaria greument la competitivitat de les indústries productores de la UE, soscavant les economies europees encara fràgils.”

L’estudi d’EPI estima que concedir la condició d’economia de mercat (MES) a Xina suposaria posar en risc directament fins a un milió de llocs de treball europeus en les indústries afectades, amb la consegüent reacció en cadena que generaria pèrdues de fins a un milió més de llocs de treball indirectes en sectors relacionats. Els posteriors efectes negatius sobre els ingressos podrien derivar en la pèrdua de fins a 3,5 milions d’ocupacions durant els pròxims 3 a 5 anys, segons l’EPI. Els països més afectats serien Alemanya, Itàlia, Regne Unit, França i Polònia. Només a l’Estat espanyol perillarien de 136.000 a 273.300 llocs de treball que afectaria de forma especial en el sector ceràmic, un dels motors econòmics de les comarques del Nord.

Compromís demana en la seua moció que el Senat inste el Govern de l’Estat perquè realitze les accions oportunes davant la Unió Europea per a defensar que no es concedisca el status d’economia de mercat en la RP Xina, com a únic mitjà de mantenir l’eficàcia dels instruments comunitaris de defensa comercial sobre les importacions xineses, i així mantenir una competència justa en el mercat europeu.

Comparteix

Icona de pantalla completa