Diari La Veu del País Valencià
Escola Valenciana: El Decret de Plurilingüisme no és el model que nosaltres proposem’
RedactaVeu / València

La comissió d’educació d’Escola Valenciana s’ha reunit per valorar i definir propostes d’esmenes a l’esborrany del nou model lingüístic educatiu al País Valencià que la Conselleria presentà el 20 de setembre. Entre les modificacions més importants que l’entitat ha plantejat cal destacar l’eliminació dels itineraris en els quals no s’assolisca el coneixement equilibrat de valencià i castellà. Així, Escola Valenciana dibuixa quatre nivells, tot prenent de referència la designació que l’equip de Marzà exposa per al Decret de Plurilingüisme: l’Intermedi 1 hauria de ser el programa Bàsic, mentre que l’Intermedi 2 seria, senzillament, l’Intermedi, i l’Avançat 1 i 2 continuarien sent Avançat 1 i 2.

Itinerari a l’esborrany del Decret.

Itinerari proposat per Escola Valenciana:

«En novembre, la Llei d’Ús i Ensenyament de Valencià –LUEV– complirà 33 anys, temps més que suficient perquè primària haja incorporat progressivament el valencià als seus programes d’ensenyament», ha manifestat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, que ha matisat: «introduir el valencià a l’escola és complir amb la normativa vigent i respectar el dret de la ciutadania d’aprendre la llengua cooficial», tot i que ha insistit en la creació «d’una llei d’igualtat lingüística capaç de corregir les desigualtats i les discriminacions que es donen a hores d’ara amb la legislació actual.»

Programes d’ensenyament inclusius

Escola Valenciana presentà el 26 de febrer de 2011 el document L’escola valenciana. Un model d’educació plurilingüe i intercultural per al sistema educatiu valencià. Una de les principals novetats conceptuals d’aquest informe que l’entitat cívica va encarregar a les Unitats d’Educació Multilingüe residia en la voluntat d’apostar per una visió inclusiva dels programes d’ensenyament, que garantia la competència bilingüe de tot l’alumnat independentment del programa lingüístic en què estiguera matriculat, com també l’adquisició d’una llengua estrangera. El document proposa que l’ús vehicular del valencià no estiguera mai per davall del 50% en les àrees no lingüístiques. En aquest sentit, els nivells que estiguen per davall d’aquest 50% no poden assolir els objectius del Decret i, per tant, no serien plurilingües.

L’anterior govern del PP presentà un model que quedava molt lluny del model d’Escola Valenciana i que a més ha suposat un bloqueig, un fre i un estancament de l’ensenyament en valencià, sense millorar la competència de l’alumnat ni en castellà ni en anglés. Aquest fet, lligat a les retallades a l’ensenyament, ha abocat el valencià i l’educació pública en general a un situació de retrocés. Per la qual cosa, l’entitat cívica ha expressat la importància d’implantar a tot el sistema educatiu l’únic model d’ensenyament que garanteix el domini de les dues llengües cooficials com a mesura pal·liativa per capgirar la precària situació del valencià a l’escola i al carrer. Aquesta proposta tracta de minimitzar els efectes de la LOMCE en el sistema educatiu valencià i està lligada a un calendari d’aplicació més àgil que el recollit en el nou decret. Escola Valenciana entén que la definició d’aquest esborrany ha patit de les limitacions de la llei Wert, així que una vegada es derogue la LOMCE, sol·licitarà una actualització del Decret de Plurilingüisme Dinàmic.

Escola Valenciana, com a entitat en defensa de l’ensenyament en valencià amb més de 30 anys de trajectòria, valora molt positivament que la Conselleria d’Educació reconega, per primera vegada, i de forma explícita, que els programes d’ensenyament en valencià són els models òptims d’aprenentatge. Els propers dies, Escola Valenciana lliurarà les propostes d’esmena a l’esborrany del Decret de Plurilingüisme perquè l’administració educativa puga considerar la introducció de canvis en el text definitiu.

El portaveu d’Escola Valenciana ha comentat que «demanem a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, al Consell Valencià de Cultura i a les Unitats per a l’Educació Multilingüe de les universitats valencianes que traslladen els seus informes a la Conselleria per millorar la redacció del Decret.»

Comparteix

Icona de pantalla completa