Diari La Veu del País Valencià
La UPV és l’única universitat estatal que lidera un màster Erasmus Mundus
RedactaVeu / València

Aquest dilluns s’ha iniciat el curs per als 21 alumnes matriculats en la primera edició del Màster Universitari Erasmus Mundus en Sanitat Vegetal en Agricultura Sostenible, un programa d’alt rendiment coordinat per la Universitat Politècnica de València. L’alumnat procedeix de l’Índia, el Nepal, Etiòpia, les Filipines, el Vietnam, el Brasil, Sèrbia, Lituània, el Pakistan, Indonèsia, Nigèria, Grècia i del sud d’Espanya (Còrdova) i, durant els pròxims 24 mesos, recalaran en, almenys, dos de les sis universitats que participen en aquest exigent programa.

Javier Orozco, director de l’Àrea d’Acció Internacional de la UPV, ha comentat que “el més important d’un màster són els seus alumnes”. I, dirigint-se als seus estudiants, ha afegit: “No conec ni una sola universitat, per humil que siga, que no puga fer alguna cosa gran, excepcional, amb alumnes tan extraordinaris com vosaltres. En aquest cas, la tasca ens correspon no solament a la Universitat Politècnica de València, sinó també als nostres socis: la Universitat de Göttingen (a Alemanya), la de Padova (a Itàlia), Montpeller SupAgro, Agrocampus Ouest i AgroParisTech (a França)”.

Foto: UPV.

Més menjar amb menys productes fitosanitaris

El repte és formar professionals capaços de fer front als desafiaments en la gestió de la sanitat vegetal relacionats amb la seguretat alimentària en el marc de l’agricultura sostenible.

En eixe sentit, Josep Armengol, professor del Departament d’Ecosistemes Agroforestals de la UPV i director del màster, ha explicat que “tenim la necessitat de produir més menjar i de millor qualitat. I tenim la urgència d’emprar menys productes fitosanitaris i més control biològic. En un món globalitzat com el nostre, la lluita contra plagues i malalties és més complicada”.

Per a açò, el pla d’estudis aborda diferents matèries en el primer any. En paraules d’Armengol, “s’ofereix una base comuna amb assignatures d’ecologia, epidemiologia, genètica de poblacions, estadística, agricultura sostenible… que es poden cursar tant a Göttingen com a València i serveixen de punt de partida per a l’especialització posterior en tres tipus d’agricultura: mediterrània, tropical o extensiva amb fruiteres, que es duu a terme en el segon any a les universitats associades.”

Foto: UPV.

El màster està finançat pel programa “Eramus+ Key Action 1: Erasmus Mundus Joint Master Degrees” de la Unió Europea. En la seua avaluació, la Comissió ha tingut en compte no solament la solvència del programa i el prestigi de les institucions implicades, sinó també la xarxa d’empreses col·laboradores i els socis involucrats en la docència.

Una de les cent millors en Agricultura i Ciències Forestals

Finalment, convé recordar que la Universitat Politècnica de València és una de les cent millors universitats del món en Agricultura i Ciències Forestals, segons l’última edició del prestigiós QS World University Rankings per matèries.

Comparteix

Icona de pantalla completa