Diari La Veu del País Valencià
CCOO PV denuncia la ‘cara oculta’ del turisme al País Valencià’
RedactaVeu / València

Amb motiu del Dia Mundial del Turisme, que se celebra aquest dimarts 27 de setembre, la Federació de Serveis de CCOO PV denuncia que darrere de la lluentor de les xifres de l’activitat turística en el País Valencià –amb un augment en viatgers de gener a agost d’un 4,71% i un 6,91% en pernoctacions respecte al mateix període de 2015; un increment del nombre de turistes internacionals en un 10,21% i del 12,90% en les seues pernoctacions− s’amaga una ‘cara b’ que posa en dubte la sostenibilitat d’un model profundament injust”, segons José Miguel Mandingorra, secretari general de Serveis del Sindicat.

Segons Madingorra, “no hi ha increment salarial a València i Castelló a causa que els convenis col·lectius d’hostaleria estan bloquejats, de manera que s’evidencia que el creixement econòmic en aquest sector no està repercutint en els salaris dels seus professionals. No hi ha repartiment just de la riquesa col·lectivament produïda”, sosté.

El sector turístic del País Valencià compta, en el sector hoteler, amb prop de 15.000 persones afiliades a la Seguretat Social i revela, des de fa temps, una sostinguda millora econòmica que certifiquen algunes dades. De gener a agost la facturació en el sector turístic valencià s’ha incrementat en un 6,79% per habitació ocupada.

Segons el portaveu sindical, la precarització de les condicions de treball dels professionals del sector turístic són conseqüència directa de la reforma laboral, a més de per una rebaixa en les condicions socials per la via de externalització d’activitats.

Proposta d’un canvi de model

Des de la Federació de Serveis de CCOO PV es proposa, per a un canvi de model, que es repercutisquen els beneficis empresarials en increments salarials dels treballadors i treballadores del sector. El Sindicat aposta per la necessitat d’una inversió en formació que aporte qualificació laboral i bandejar la cultura de l’externalizació de serveis com a via per a la precarització de les condicions laborals.

“Sense renunciar al turisme de sol i platja, el sector ha de diversificar-se amb propostes de qualitat que oferisquen altres alternatives: culturals, gastronòmiques, rurals, organització d’esdeveniments, etc. És a dir, captació de nínxols de mercat que generen major afluència de turistes i un increment d’ingressos”, manifesta Mandingorra.

El sindicat considera que mai tindrem un sector amb qualitat, “mentre no la hi haja en el treball i en el reconeixement d’unes condicions laborals dignes”. Per això, exigeix a les patronals que “d’una vegada per sempre se senten per cercar una solució als convenis d’hostaleria bloquejats”.

Comparteix

Icona de pantalla completa