Diari La Veu del País Valencià
PSPV, Compromís, Podem i C’s signen un document per desbloquejar la nova RTVV

EP / València.

Els grups parlamentaris de PSPV, Compromís, Podem i C’s han signat, aquest dimarts, els tres documents que permeten desbloquejar l’aprovació de la nova RTVV malgrat que la formació morada manté el seu veto a la candidata proposada pels populars, Maite Fernández. La votació del nou Consell Rector, no obstant açò, no serà abans del primer ple ordinari previst per al 19 i 20 d’octubre.

El PP s’ha negat a subscriure aquests tres documents −un pel qual es votarà el president del Consell rector; un altre per a votar els cinc vocals que han de triar les Corts, i un tercer per a aprovar els tres consellers interins− fins que es constituïsca el Consell Ciutadà i de l’Audiovisual al·legant que se’ls havia informat “un minut abans” que es presentaren al registre de les Corts i “sense negociació”. A més, han justificat la seua negativa pel veto de Podem a la seua candidata.

No obstant açò, el PP convocarà la seua direcció per a determinar si finalment votaran a favor del nou organisme que, en qualsevol cas, ja té garantida la seua aprovació després del canvi de posició del passat divendres de C’s.

Compareixença de Soriano

Ara, les Corts convocaran, a la comissió de RTVV, perquè puga comparèixer, Enrique Soriano, lletrat actual de les Corts, per a presidir la Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació (CVMC) després de la renúncia de Josep López.

Aquesta compareixença, per la qual ja han passat la resta d’integrants del Consell, és un requisit previ legal a la votació de les tres llistes, que han de votar-se per separat, ja que són tres preceptes legals diferents. En el cas que no s’aconseguira el suport, la votació pot repetir-se fins a tres ocasions consecutives més i està assegurada l’elecció en comptar amb la majoria suficient.

Reaccions del grups polítics

Els diferents partits mostren el seu parer sobre aquest tema. Des de Compromís, Mónica Álvaro ha manifestat que espera aconseguir almenys aquest consens i ha recalcat que s’ha d’accelerar el procés de la nova televisió “al màxim” per a recuperar el sector audiovisual “com més prompte millor”, ha postil·lat.

Per la seua banda, el síndic de Podem, Antonio Montiel, ha lamentat que C’s “haja tardat dos mesos en recuperar la sensatesa”, però li ha donat la benvinguda encara que siga “tard”. A més, també ha confiat que el nou Consell Rector puga eixir almenys amb el mateix consens que la llei de la nova RTVV −que va comptar amb els vots a favor de tots els grups i amb l’abstenció del PP−.

El síndic de C’s, Alexis Marí, ha criticat que hi ha “comportaments no del tot honests” i pensa que “no és bo que Podem s’ancore en una posició” per vetar Fernández i que el PP “vaja amb el fre posat”. “Nosaltres no anem agafats de la mà de ningú i anem a seguir sent lliures”, ha afirmat.

Per la seua banda, el president del grup parlamentari popular, Jorge Bellver, ha qüestionat la voluntat de consens de la resta de grups per fer-los saber del document “un minut abans de registrar la iniciativa”. A més, ha justificat la seua negativa en l’oposició de Podem. “No es pot participar en una situació de suposada negociació quan existeix un veto”, ha assenyalat. En qualsevol cas, ha avançat que el consell de direcció del GPP estudiarà la situació.

Comparteix

Icona de pantalla completa