Diari La Veu del País Valencià
Marina Albiol celebra la signatura de la pau a Colòmbia
RedactaVeu / Brussel·les

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, ha mostrat la seua “alegria” per la signatura de la pau entre el Govern de Juan Manuel Santos i les FARC-EP, aquest dilluns, a Colòmbia, i ha afirmat que es tracta d’un “dia històric”.

No obstant això, ha exigit a la UE que s’involucre en el postconflicte d’una manera “més activa que durant les negociacions” i que garantisca que el fons fiduciari es destine a complir els acords “i que no acabe servint perquè es lucren terceres parts”.

Albiol, que és responsable d’Internacional d’IU, es va desplaçar el passat diumenge a Cartagena, on va participar, ahir, en la cerimònia en què s’ha oficialitzat la fi definitiva de 52 anys de conflicte armat al país llatinoamericà. Un acord que “estableix un marc de justícia per la pau inèdit” i que se centra “en garantir la veritat, la justícia i la no-repetició”, ha assenyalat Albiol.

Cap a la construcció d’un país en pau

“Aquest acord possibilitarà no només la fi de la violència, sinó la construcció d’un país en pau, un país amb justícia social, en establir el camí per abordar les causes principals que van donar lloc al conflicte”, ha afegit. “Esperem que la Unió Europea faça un seguiment escrupolós, amb la participació de les organitzacions socials i polítiques colombianes. Parlem d’un territori on el 48% dels joves no està censat per a anar a l’escola i, per tant, ens trobem davant de situacions de desigualtat que suposen autèntics reptes. Hi ha una Colòmbia oculta que necessita recursos per trobar una solució”.

És precisament en el fons fiduciari compromès per la UE on poden estar aquests recursos. El fons, ha advertit Albiol, ha d’estar destinat “a l’aplicació dels termes de l’acord. I no perquè les transnacionals europees facen negoci. Ningú ha de lucrar-se amb ell i estarem vigilant perquè així siga”.

Finalment, Marina Albiol ha mostrat el suport d’EU a la campanya ‘La paz sí es contigo’ i ha fet una crida a la participació en les mobilitzacions al País Valencià a favor de l’acord.

Comparteix

Icona de pantalla completa