Diari La Veu del País Valencià
L’Amfibi torna aquest dissabte al Saler amb cants de la terra
RedactaVeu / El Saler

La sisena edició del festival Amfibi, un certamen organitzat per la Fundació Assut i que se celebra a l’Albufera des de 2011, posa el focus sobre el paisatge i la naturalesa dels aiguamolls on es conrea l’arròs. Enguany, coincideix amb la campanya de la sega, a l’entrada de la tardor, i es trasllada al Saler. A més, inclou, entre les seues activitats, cinema i música a la fresca amb entrada lliure. Mitjançant el cinema, la música i altres disciplines, el festival Amfibi “pretén consolidar-se com una trobada anual en la qual divulgar i fer promoció dels paisatges de l’aigua: les zones humides, el regadiu tradicional, paisatges culturals i ecosistemes agraris com els de l’Albufera i l’Horta de València”, segons els seus impulsors.

Els arrossars del Delta de l’Ebre i les maresmes del Guadalquivir són, enguany, juntament amb els arrossars de l’Albufera els protagonistes.

La vetlada del dissabte 1 d’octubre, a partir de les set de la vesprada, està dedicada a les ‘Músiques de les terres d’arròs’, tradició que, sense eixir de l’Europa mediterrània, vincula diferents zones humides i espais naturals on es cultiva aquesta gramínia. Entre elles, l’Albufera i el Delta de l’Ebre.

Cant d’estil, jotes, seguidilles, fandangos, malaguenyes i altres gèneres de la tradició valenciana. Carles Dénia, cantador local reconegut internacionalment, i els músics de La Nova Rimaire faran una immersió essencial, lliure i genuïna en el repertori popular, amb una especial evocació dels cants de batre, cants a pèl, sense música; una emocionant tornada al passat dels nostres arrossars i marjals.

Abans, Sílvia Ampolla interpretarà un cançoner que poua en la música tradicional de les terres de l’Ebre, on, concretament al Delta, van ser famílies d’agricultors valencianes les que van estendre el cultiu de l’arròs.

La Casa Forestal del Saler, un escenari simbòlic

Gràcies a la col·laboració de la Regidoria de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa Albufera, aquest espectacle musical tindrà lloc a un escenari “inèdit i simbòlic”: la Casa Forestal del Saler, seu de la guarderia municipal de la Devesa. Construït en 1920, antiga propietat de la Corona, aquest ha sigut quasi sempre un edifici d’ús exclusiu, símbol local dels poders fàctics distants. La família reial, Franco, presidents, ministres, alcaldes i jerarques de l’Església han visitat i utilitzat aquest lloc que ara l’Ajuntament de València comença a obrir a la ciutadania.

El festival Amfibi està organitzat per la Fundació Assut i compta amb el patrocini institucional de València Turisme i el suport de Gracomsa Alimentària, una empresa del grup industrial Nuova Sesac. Les entrades a la projecció i l’espectacle musical són lliures i gratuïtes i no requereixen reserva prèvia.

Comparteix

Icona de pantalla completa