Diari La Veu del País Valencià
Puig dimiteix, junt a 16 membres més, de l’Executiva del PSOE per forçar l’eixida de Sánchez

RedactaVeu / ​​​​​ACN / Madrid

Dèsset membres de l’Executiva del PSOE contraris a la continuïtat de Pedro Sánchez al capdavant del partit, entre els quals es troba el president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV, han presentat aquesta vesprada de dimecres la seua dimissió per forçar l’eixida del secretari general del PSOE.

Els crítics argumenten que ja han dimitit més de la meitat dels membres de l’Executiva, i per tant, segons els estatuts, cal dissoldre aquest organisme -fet que implica que Sánchez deixaria de ser secretari general- i convocar un nou Congrés del partit. Proven d’evitar que el debat es trasllade al Comitè Federal del pròxim dissabte, on els prop de 300 membres d’aquest òrgan han de votar si donen suport, o no, al calendari proposat pel secretari general, que estableix la celebració d’unes primàries el dia 23 d’octubre i un Congrés Federal del PSOE a principis de desembre.

Els encarregats de lliurar a la seu del carrer Ferraz el document amb les 17 dimissions han estat els membres de l’Executiva Antonio Pradas (Andalusia) i Eva Matarín (Madrid), que han evitat fer declaracions a la premsa.

Pedro Sánchez conversa amb Ximo Puig. Foto: ACN.

Són 17 renúncies dels 38 membres que van formar aquest organisme al 2014. Els crítics hi sumen les dues renúncies anteriors de José Ramon Gómez Besteiro i Javier Abreu, de manera que -unida a la vacant que va deixar la mort de Pedro Zerolo- la xifra ascendiria a 19, més de la meitat més u de l’Executiva.

De les 17 signatures 7 corresponen a membres del PSOE d’Andalusia. Són Antonio Pradas, María José Sánchez Rubio, Estefanía Palop, Noemí Cruz, Pacote Pizarro i Juan Pablo Durán, així com la presidenta del partit, Micaela Navarro. La resta són dels presidents de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page; el País Valencià, Ximo Puig (secretari de Reformes Democràtiques); i les de Carme Chacón, Tomás Gómez, Luz Rodríguez, José Miguel Pérez, Manoli Galiano, Eva Matarín, Carlos Pérez Andón i María Murillo.

El repte de Sánchez

Han presentat la renúncia després que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, els haja reptat a presentar la dimissió aquest mateix dimecres, i després que aquest anunciara, també, que no dimitiria encara que el Comitè Federal previst per dissabte rebutgara la seua proposta. En una entrevista a eldiario.es Sánchez els ha llançat un missatge: “Si no se senten part d’aquest projecte, jo en el seu lloc dimitiria hui”.

Els crítics s’agafen a una lectura favorable de l’article 36 dels estatuts del PSOE que estableix que la direcció queda extingida quan la meitat més un dels membres de l’Executiva queden vacants.

Amb tot, els estatuts del partit no deixen clar quin percentatge s’ha de calcular en cas que existisquen baixes ni tampoc si la renúncia de la meitat més un dels membres de l’Executiva ha de donar pas a la creació d’una gestora. Només caldrà convocar un Congrés Federal extraordinari per elegir una nova executiva.

Comparteix

Icona de pantalla completa