Diari La Veu del País Valencià
Compromís insta el Govern estatal a rebutjar l’acord que discrimina la taronja valenciana

RedactaVeu / Madrid.

Els diputats de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví i Enric Bataller, han presentat aquest dimecres una proposició no de llei que insta el Govern espanyol a no ratificar l’acord econòmic europeu que afavoreix l’entrada de taronges de Sud-àfrica i col·loca en una situació encara més vulnerable el sector citrícola valencià, tal com ha explicat la coalició en un comunicat.

El passat 14 de setembre, el Ple del Parlament Europeu va aprovar ampliar un mes i mig el període que permet l’entrada de cítrics procedents de diversos estats d’Àfrica del Sud sense aranzels.

Fins ara, el privilegi aranzelari per a les taronges sud-africanes comprenia des de l’1 de juny fins al 15 d’octubre de cada any. L’extensió d’aquest termini fins al 30 de novembre discrimina la collita valenciana i amenaça l’economia del sector. Al comunicat, la formació política explica que les associacions agràries assenyalen que l’acord posa en perill ingressos per valor de 124 milions d’euros, només al País Valencià.

“Amb la signatura d’aquest Acord, les produccions mediterrànies pagarien, una vegada més, el cost de les relacions comercials i polítiques de la Unió Europea amb països tercers”, han afirmat els diputats de Compromís.

Compromís, a més, explica al seu comunicat que han preguntat al Govern en funcions si ha calculat el cost econòmic d’aquesta decisió per als cítrics valencians, quina posició adoptarà sobre la ratificació de l’Acord i, en cas de ratificar-ho, quines mesures pensa posar en marxa per a garantir que les exportacions complisquen les condicions fitosanitàries necessàries per a no posar en perill la producció.

Comparteix

Icona de pantalla completa