Diari La Veu del País Valencià
Escola Valenciana: ‘Cap centre pot retrocedir del nivell actual de valencià’

RedactaVeu / València.

Escola Valenciana ha concretat una sèrie de propostes d’esmena a l’esborrany del Decret de Plurilingüisme Dinàmic de la Conselleria d’Educació que té com a objectiu “garantir que tot l’alumnat siga veritablement plurilingüe, amb idèntica competència en valencià i en castellà i que tinga un domini acceptable d’anglès”.

Entre les mesures que destaca l’entitat cívica, figura la supressió dels dos nivells bàsics que planteja Educació i l’aplicació d’un calendari “més àgil”, que en el curs 2017-2018 situe els actuals programes plurilingües d’ensenyament en castellà –PPEC– en el nivell Intermedi 2, tant en l’educació pública com en la concertada, especifica Escola.

D’aquesta forma, suggereix fixar un itinerari de tres nivells per a arribar a l’Avançat. En primer lloc, proposa partir de l’Intermedi 2 com un mínim per a aconseguir la confluència d’itineraris en primer de l’ESO. Tot l’alumnat quan acabe sisè de primària ha de tenir el mateix domini de les dues llengües oficials. La confluència hauria de produir-se en primer d’ESO i, per tant, cada centre presentarà el seu programa lingüístic en el qual es marcarà el camí i la seua temporització per a arribar a l’Avançat 1, d’acord a l’esquema suggerit per aquesta entitat.

En concret, afig que si es parteix de la base que “els dos nivells bàsics no responen a l’objectiu de formar un alumnat realment plurilingüe, i el nivell Intermedi 1 solament s’hauria de mantenir en casos molt excepcionals i de manera provisional, la nomenclatura hauria de revisar-se”, ja que el nivell que Escola considera mínim o bàsic és el que correspon en l’esborrany del decret a l’Intermedi 2.

En aquesta línia, l’organització incideix que cap centre pot retrocedir del nivell actual de valencià i que els col·legis actuals que ofereixen dos programes hauran d’acollir-se al programa Avançat 1.

Així mateix, qualifica de “massa lent” el calendari d’aplicació, per la qual cosa proposa un altre full de ruta: En el curs 2017-18, els actuals programes d’ensenyament en valencià (PPEV) en Educació Infantil i Primària passarien directament a Avançat 1 i els actuals programes en castellà (PPEC) en educació pública i concertada, a l’Intermedi 2.

Els actuals PPEC en Educació Infantil i Primària de la zona castellanoparlant, que parteixen d’un nivell inferior de valencià, aplicaran tots els nivells a l’Intermedi 1 i rebran més recursos per a poder aconseguir els mateixos objectius que la resta.

L’aplicació seguiria en el curs 18-19 amb primer i segon d’ESO; en el curs 2019-20, tercer i quart d’ESO, i en el Curs 20-21, Batxillerat i cicles formatius.

Formació del professorat

També advoca perquè durant el curs 16-17 i 17-18 i per a aconseguir oferir el programa Avançat en primer d’ESO faria falta una revisió del perfil lingüístic del professorat de Secundària.

Quant a les zones de predomini lingüístic castellà, la proposta d’esmena de Escola passa per incrementar els recursos amb l’objectiu que els actuals PPEC, en Educació Infantil i Primària, puguen assumir sense dificultats l’itinerari Intermedi 1 i aconseguir un domini equilibrat de valencià i castellà quan acaben sisè de Primària.

Pel que es refereix a la Formació del professorat, advoca perquè els docents no solament reben formació en llengües, sinó també en plurilingüisme, treballat des d’un punt de vista global i integrat i no com una simple juxtaposició d’idiomes.

A més, de les acreditacions que estan previstes per al nou Programa, Escola creu que caldria plantejar, des d’ara mateix, la possibilitat d’homologar els coneixements lingüístics adquirits fins a quart de l’ESO amb el B1 de valencià.

L’entitat fa notar que alguns aspectes d’aquest decret “estan viciats de base per imposició de la LOMCE, que caldria derogar urgentment”.

Comparteix

Icona de pantalla completa