Diari La Veu del País Valencià
Detecten la presència de teixons i genetes a la desembocadura del Millars
RedactaVeu / Plana Alta

Gràcies a la tècnica del foto trampeig s’ha pogut descobrir la presència de fauna salvatge a la desembocadura del riu Millars, concretament s’han trobat diversos exemplars de teixons i genetes, dos carnívors de grandària mitjana protegits al País Valencià i molt difícils de veure en plena natura.

Fins ara els guardes del Consorci riu Millars intuïen la presència d’algun d’aquests carnívors gràcies a les empremtes i els excrements que deixaven vora la terra humida del riu però la utilització de la tècnica del foto trampeig ha facilitat la constatació demostrada de la seua presència al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars.

El foto trampeig

Aquesta tècnica és bàsicament una trampa que captura imatges, és a dir, s’ubica una càmera fotogràfica que també pot gravar vídeo, en un lloc de pas per a la fauna salvatge. Aquesta incorpora un detector de moviment infraroig que activa el disparador de la càmera o la seua gravació en detectar la presència de l’animal. Molts mamífers carnívors com els teixons, les genetes, les raboses, les llúdries i fins i tot els porcs senglars tenen hàbits nocturns per la qual cosa la seua observació i seguiment són bastant complicats.

Cua de geneta obtinguda per foto trampeig. Foto: Consorci de la Desembocadura del Riu Millars.

El foto trampeig s’utilitza des del descobriment de les primeres empremtes de llúdria al tram baix del riu Millars l’any 2015, i gràcies a aquesta tècnica es van aconseguir les primeres imatges d’aquest carnívor aquàtic a la desembocadura del riu. La gran sorpresa per als guardes ha sigut comprovar la presència de genetes, ja que fins ara havien trobat empremtes i altres restes de teixons, però es desconeixia l’existència d’aquestes. L’altre descobriment del foto trampeig és que aquests animals salvatges han sigut fotografiats i gravats a escassos metres de la mar Mediterrània.

Rabosa sorpresa per foto trampeig. Foto: Consorci de la Desembocadura del Riu Millars.

A partir d’ara genetes i teixons juntament amb les comunes raboses i porcs senglars es sumen a l’extens catàleg de fauna que atresora la desembocadura del riu Millars entre les poblacions de Borriana, Almassora i Vila-real.

Comparteix

Icona de pantalla completa