Diari La Veu del País Valencià
La Fúmiga: ‘El concert del 8 d’octubre a Alzira és la nostra oportunitat d’or per a brillar’
Clàudia Campos Troncoso / Alzira

La vespra del 9 d’octubre se celebra amb grans concerts des de fa molt de temps arreu del País Valencià. Burjassot ha acollit la majoria dels grans cartells, però, l’any passat, aquesta festa es va traslladar a Alzira i va trencar els esquemes, a La Ribera, acollint més de 7.000 assistents. Un grup que va poder disfrutar d’aquesta festa fou La Fúmiga, una gran banda alzirenya que ha trencat tots els estigmes de les xarangues i que ha decidit fer un pas endavant damunt dels escenaris. Aquest any repeteix com a tancament de la nit, però els seus components agafen aquesta actuació “amb més força que mai”.

El projecte de La Fúmiga va començar fa 5 anys quan un grup d’amics van decidir deixar la música de carrer i buscar un format nou per a la seua agrupació. “Primerament volíem crèixer a nivell local i comarcal, però després d’aquests anys hem decidit fer un pas més enllà i fer altres tipus de concerts. Busquem consolidar-nos com un grup en l’escena musical del País Valencià. Compartir entaulat amb grups grans com La Raíz i Aspencat en el concert del 8 d’octubre és un extra de motivació per a nosaltres per a aconseguir els nostres objectius”, explica Arturo Martínez, percussionista i cervell de La Fúmiga.

L’objectiu d’aquest grup de 15 músics d’Alzira i Benimuslem “és fer la música que ens agrada amb el nostre toc personal. Volem assentar els nostres objectius i transmetre la nostra força i bon rotllo”, afirma Arnau Espanya, dolçainer i trompetista de l’agrupació alzirenya. Aquest 8 d’octubre se’ls presenta com “una oportunitat per a crèixer” que diuen no poder “deixar escapar”. El cervell de La Fúmiga, Arturo, explica el treball que hi ha darrere de l’actuació del proper dissabte. “Hem assajat la interpretació i el canvi de cançons perquè tot siga molt explosiu i per a mantindre la potència del principi al final. És diferent de l’any passat. Aquest any tenim una gran responsabilitat com a locals. És una oportunitat d’or per demostrar qui som i què podem fer. Som un grup difícil d’etiquetar i no deixarem indiferent ningú», conta.

>

La música no entén de gustos, per això La Fúmiga s’atreveix a tenir un repertori que comprén des del número 1 d’Spotify fins a les principals cançons de la música en valencià. Per una banda, Arturo explica que hi ha un debat intern entorn del repertori que ha de tenir com a base l’agrupació. “A nivell local els gustos són molt variats i nosaltres ens adaptem. No escoltem Juan Magan i el que hem fet és donar-li a aquest tipus de música un toc diferent, un altre rollo”, relata. Per una altra banda, se’ls planten les seues arrels valencianes i la “necessitat” de transmetre la música en valencià. “Crec que hem normalitzat la música en valencià. Gent que abans no escoltava grups com La Gossa Sorda o Txarango ara sí que ho fa, perquè escoltava els nostres arranjaments i els ha acabat agradant”, explica Arnau. “Crec que hem fet un poc de pedagogia. ‘Esbarzers’ s’ha convertit en un himne per a nosaltres i per a la gent que ens segueix també, els agradara aquest tipus de música abans d’escoltar-nos, o no”, afirma Arturo.

Els arranjaments són la peça clau de l’èxit de La Fúmiga en les seues actuacions. L’agrupació es caracteritza per repassar totes les cançons més representatives de cada estil musical i transportar-les a l’escenari a través dels seus instruments. A banda, tenen cançons pròpies que fan moure els esquelets dels assistents cada vegada que les interpreten. “En els arranjaments donem el toc ‘fúmiga’, a banda de les nostres peces pròpies. Tenim la fortuna de tenir sis components que ens donen entre set i nou temes originals cada any. Això és el que veritablement ens fa ser el que som, La Fúmiga”, explica Arturo.

La dolçaina és un dels punts que diferencia els alzirenys de la resta de xarangues del territori valencià. “L’atzar ens va portar a introduir la dolçaina en la música que féiem. En els inicis no ens haguérem imaginat que la introduiríem tant en les nostres actuacions. Vam començar amb la Malaguenya de Barxeta i Entre Canuts i després no vam dubtar a traure-la en cada actuació”, explica el dolçainer. Tot i això, “no volem que estiga present en tots els moments, però si en els punts àlgids en què és necessària i no abusar d’ella perquè es quede sols en els moments claus. No és fàcil fer quadrar la dolçaina amb els altres instruments de vent, però no volem perdre les arrels valencianes que ens caracteritzen i sempre acabem cedint perquè Arnau faça les seues aparicions”, conta Arturo.

Tot i ser una agrupació músical que trenca amb els esquemes, quan se’ls veu dalt de l’escenari destaca l’absència de dones entre els seus components. “Entonem el mea culpa, perquè hi ha músics molt bones. Nosaltres al principi érem un grup d’amics i érem els qui érem, però sí que volem a poc a poc anar introduint la presencia femenina dalt l’escenari, perquè creiem que és necessari i que hi ha un déficit en l’escena músical valenciana. De fet, si en algun moment ens plantejarem posar un vocal al grup, està clar que seria una dona”, sentencia Arturo. El proper 8 d’octubre els assistents al concert podran gaudir de diverses col·laboracions femenines durant l’actuació de La Fúmiga, segons explica Arnau.

En definitiva, per la gran banda alzirenya el concert commemoratiu del 9 d’octubre és una gran “oportunitat” per a llançar-se i fer-se un lloc en el panorama musical valencià. “És el concert de les nostres vides i no el podem deixar escapar”, sentencia Arturo. La Raíz és un gran grup valencià que abraça gent de diversos gustos musicals, des del pop fins al rock, i Aspencat és el grup de referència en els escenaris valencians. “El proper dia 8 es crearà l’ambient idoni per a poder arribar al nostre públic. És gent que no té problema a ballar tot tipus de música i que disfruta amb la que està feta a casa”, explica el cervell de La Fúmiga.

Comparteix

Icona de pantalla completa