Diari La Veu del País Valencià
El Festival de curts K-lidoscopi viu aquest diumenge la seua gran nit
Leo Part / Cullera

Tot està a punt perquè Cullera visca, aquest diumenge, la seua nit més mágica amb la cerimònia de cloenda i lliurament de premis del V Festival de curtmetratges K-lidoscopi. El certamen s’ha consolidat enguany com un referent de projecció internacional en el seu gènere –malgrat el curt pressupost de què ha disposat fins ara– i compta com a novetat amb la creació d’un premi Especial La Veu a la millor producció en llengua pròpia.

La gala, en la qual es coneixeran els guanyadors en les diferents categories d’argumental, experimental, animació i documental i on es lliurarà el K-lidoscopi d’Honor al realitzador Daniel Carparsoro –des de divendres fins a hui mateix ha estat l’encarregat d’impartir un taller d’interpretació per a actors en el Holliday Inn de Cullera–, es durà a terme a partir de les 20.00 hores a l’Auditori del Mercat. La gala se celebra amb la presència de destacades autoritats municipals i autonòmiques després d’una setmana de projeccions dels curtmetratges seleccionats i del pas de destacats cineastes i actors per la ciutat riberenca, com ara Gracia Quejejeta, Daniel Calparsolo, Patricia Vico i Tito Valverde, entre molts altres.

La imperiosa necessitat d’una major assignació económica per part de les administracions per al Festival de Curts K-lidoscopi del ‘Hollywood’ riberenc és precisament un dels factors posats de relleu per la cineasta Gracia Querejeta, que divendres va acudir a Cullera per a estar present en aquest certamen. “Amb els pocs recursos de què disposen -un pressupost de poc més de 7.000 euros- fan autèntica màgia per a aconseguir abastar una gran qualitat i nivell. És admirable”, va explicar la realitzadora basca en una entrevista en exclusiva per a La Veu, que en els pròxims dies eixirà a la llum.

Tito Valverde, Gracia Querejeta i el president de K-lidoscopi.

Més de 400 obres són les que s’han presentat al V Festival de curtmetratges K-lisdoscopi de Cullera, de les quals solament 61 han passat el filtre de la preselecció i competeixen en la secció oficial.

Nominats en les diferents categories

Quan als nominats als diferents premis, dotats amb 1.000 i 500 euros segons les diferents categories, ‘Sputnik’, ‘Cenizo’ i ‘Graffiti’ són els tres candidats que opten a la millor producció argumental, mentre que, en la categoría d’animació, ‘Just the beginning, ‘Portrat of a Wind-up-maker i ‘Alike’ opten al guardó. Pel que fa el premi a la millor obra documental, que será lliurat per representants d’Atrau, entitat col·laboradora del certamen, opten ‘The perfect Protein’, ‘Shituation’ i ‘Sheroes’ i, pel que fa a la categoría experimental, ‘The Postmodern pioner Plaque’, ‘Julia de castro, de la Puríssima’ i ‘Huellas de Ausencia’ són les obres seleccionades.

El premi a la millor direcció es baralla entre Jon Mikel Caballero per ‘Cenizo’, Vicente Bonet per ‘Sputnik’ i Lluís Quilez per ‘Graffiti’.

Antonio Galeano i Paco Manzanedo per’Jingle’, Sergio Álvarez per ‘Hamburgo’ i Beau Knapp per ‘Burned’conformen el quartet de nominats al millor actor. El premi a la millor actriu pot recaure en Rosa Belén (‘La buena fe), Carmen Flores (‘Norte’) i Alejandra Lorente (‘Un encuentro’), dins d’aquest festival coordinat per Jordi Piris i Pilar Torres.

Pel que fa al premi K-lidoscopi al millor guió, Jon Mikel per ‘Cenizo’, Vicente Bonet i Fiana Marín per ‘Sputnik’ i Carlos Crespo per ‘Por no morir jamás’ són els nominats, mentre que, al guardó a la millor Fotografia, opten Emilio Vigara per ‘Hermanos’, Tania da Fonseca per ‘Cenizo’ i Guillem Oliver per ‘Sputnik’.

El premi a la millor Banda Sonora es disputa entre Arnau Bataller (‘Grafitti), Fredi Leis (‘Vida’) i Florencia Aragón (‘Hamburgo’). So, Muntatge, Direcció artística i Premi especial del Jurat seran altres dels premis que es lliuran en aquesta cinquena edició.

Augment de qualitat i projecció internacional

Finalment, opten al Premi Especial La Veu a la millor producció en llengua catalana –que serà lliurat pel director de La Veu, diari oficial del certamen els membres de redacció del qual han format part del jurat d’aquesta edició del 2016–, les obres ‘Som Pastor’, ‘Només veure’ns’ i ‘Tots els Sants’.

La gala de clausura del Festival K-lidoscopi de curtmetratges –que comptarà amb l’actuació de Pepa Blasco i la projecció dels curts premiats– posarà el punt final a una edició que ha donat un gran vot quant a qualitat de les obres i que es consolida com un dels grans certamens que se celebren al País Valencià amb una progressió i repercussió internacional imparable.

Comparteix

Icona de pantalla completa