Diari La Veu del País Valencià
Hui a Madrid, una altra vegada la reforma de l’Estatut valencià

Xavier Pérez / València.

Nova legislatura, nova proposta perquè el Congrés dels Diputats done el vist i plau a la tramitació la reforma de l’Estatut valencià, i ja és la cinquena vegada que es posa al debat en la Cambra baixa. I és que pot ser que no siga la definitiva, ja que si es dissolen les Corts i es tornen a convocar eleccions estatals, el que s’aprove aquesta vesprada a la carrera de Sant Jerònim serà paper mullat.

Amb el que poguera passar esta vesprada en el debat a Madrid, les Corts Valencianes hauran de fer un ple extraordinari, és a dir més despeses, perquè una de les ponents siga Isabel Bonig en substitució de Jorge Bellver.

Així, els portaveus del PP, Isabel Bonig; el PSPV, Manolo Mata; i Compromís, Fran Ferri, seran els encarregats de defensar en el Congrés dels Diputats la reforma de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat, perquè les inversions de l’Estat en aquesta autonomia siguen equivalents al pes de la seua població.

Des que les Corts donaren llum verda a la reforma de l’Estatut, el seu debat en el Congrés ha quedat ajornat quatre cops. La primera a l’abril de 2011, quan el Parlament valencià va demanar que no es realitzara per ser període de precampanya electoral dels comicis autonòmics i trobar-se la Cambra autonòmica ja dissolta.

La segona vegada que es va posposar el debat va ser a l’abril de 2012, atès que no s’havien designat els diputats valencians encarregats de la defensa de la reforma. Posteriorment, al setembre de 2013, el llavors president de les Corts, Juan Cotino, va sol·licitar un nou ajornament per a unir aquesta reforma estatutària a la reducció del nombre de diputats autonòmics. Finalment, al juliol de 2014 es va demanar un nou ajornament per a unir aquesta reforma a la resta de modificacions estatutàries.

Però en abril de 2016, per tercera vegada, la reforma de l’Estatut valencià va ser debatuda al Congrés dels Diputats espanyol. Amb més afluència de diputats que el passat mes de setembre, els tres ponents designats per les Corts valencianes –Fran Ferri (Compromís), Manolo Mata (PSPV-PSOE) i Jorge Bellver (PP) –, defensaren aquest canvi estatutari per a millorar les inversions al País Valencià.

Com ja ocorreguera al setembre de 2015, cap membre del Govern espanyol -en funcions- va assistir a aquest important debat que afecta els ciutadans valencians, amb un clar símptoma de menyspreu als valencians. I aquesta vesprada assistirà algun membre del govern en funcions de Rajoy?

Comparteix

Icona de pantalla completa