Diari La Veu del País Valencià
Un professor de Dret demana que s’investigue Camps pel plagi en la seua tesi doctoral

RedactaVeu / València

Francisco Camps torna a ser objecte d’una agra polèmica. En aquest cas, per haver comés, presumptament, diversos plagis en la “seua” tesi doctoral (del 2012) de 697 pàgines amb la qual l’expresident de la Generalitat Valenciana va obtenir un excel·lent ‘cum laude’ en la Universitat Miguel Hernández d’Elx i el títol de doctor.

Camps és acusat de cometre diversos plagis per copiar diversos autors sense entrecomillar els fragments ni citar els autors. En un informe fet públic pel professor de Filosofia del Dret de la Universitat Pública de Navarra, Jorge Urdánoz, es demana que la Universitat Miguel Hernández òbriga una recerca sobre el cas. En aquest, s’arrepleguen els fragments suposadament plagiats, entre ells del director de la tesi, Vicente Garrido. La tesi doctoral de Francisco Camps havia romàs en secret a petició de l’autor fins que el passat mes de maig –quatre anys després– la va lliurar en les Corts Valencianes a petició de la Conselleria de Transparència.

Paral·lelament, Jorge Urdánoz ha iniciat una campanya en change.org adreçada al Govern de l’Estat espanyol, el Ministeri d’Educació, La Universitat Miguel Hernández d’Elx i la Conselleria d’ Educació en la qual demana que s’òbriga una investigació universitària a la tesi de Camps”. La petició ha aconseguit reunir ja més de 25.000 firmes de suport en poc més de quatre dies.

En la sol·licitud es posa de manifest que Camps va elaborar la tesi “en uns 23 mesos”, quan “per a la resta dels mortals la mitjana de temps invertit en la realització d’una tesi doctoral se situa en uns sis anys i mig”, amb l’afegit que durant aquest periode “no solament va fer la tesi, sinó que va presidir una Comunitat Autònoma” i “va preparar la seua defensa en els judicis del cas Gürtel”. Es tracta, segons l’impulsor de la petició, d’un “mèrit probablement inigualat que potser constituïsca algun tipus de rècord”…

A més, diu que, després d’aquesta “gesta acadèmica”, Camps va fer “el més estrany que puga concebre’s en un doctor”, ja que ordenar a la Universitat d’Elx que ningú poguera accedir a la seua tesi doctoral.

Imatge que acompanya la campanya inciada en change.org.

Segons recorda aquest professor de Dret, després de denunciar aquest “estrany segrest”, el Consell de Transparència va reconèixer el seu dret a consultar la tesi i la Universitat d’Elx –una vegada alliberada de la “inaudita” ordre del sr. Camps– “va poder, per fi, facilitar-me l’accés a la mateixa”, la qual cosa ha permés que, després d’examinar-la, haja trobat “plagis –veure les diapositives en www.20destellos.com– que em tem que confirmen les pitjors sospites”.

Mitjançant aquesta petició, Urdañoz sol·licita a les institucions acadèmiques involucrades “la revisió d’ofici de la concessió del títol de doctor al sr. Camps”, per a la qual cosa sol·licita la creació de una Comissió de Recerca independent “que esclarisca tots els extrems que envolten aquest peculiar treball universitari”.

L’autor de la petició en change.org recorda: “Sobra dir que –com correspon en qualsevol Estat de Dret – el Sr. Camps tindrà allí tot el dret a defensar-se i a demostrar, si escau, la seua innocència”.

Finalment, en el text se subratlla que una tesi doctoral “és un treball llarg i extenuant pel qual tots els doctors hem passat. Estic segur que molts joves d’aquest país que han elaborat magnífiques tesis doctorals es troben o bé en l’atur o bé posant copes en l’estranger”. I mentre açò ocorre, “tot just quan va aconseguir el seu títol de doctor, el sr. Camps va ser contractat per una Universitat privada de València a la qual ell havia ajudat a fundar quan estava en el poder”.

I, encara més, “allí imparteix classes en un Màster de ‘formació en recerca acadèmica’, la qual cosa vol dir que, “ara, el sr. Camps –autor dels plagis detectats –ensenya els altres com fer tesis doctorals”.

Comparteix

Icona de pantalla completa