Diari La Veu del País Valencià
‘Tinc els meus drets’, campanya per a recordar els drets lingüístics a les universitats catalanes
RedactaVeu / Barcelona

La Plataforma per la Llengua ha engegat, aquest dimarts, la campanya ‘Tinc els meus drets’, que pretén informar els estudiants, el professorat i el personal de serveis de les universitats catalanes sobre quins són els seus drets lingüístics.

La campanya –que d’entrada té el suport dels sindicats SEPC i AEP i de l’Assemblea d’Estudiants de Filologia Catalana– té per objectiu que l’entorn universitari conega i valore la importància d’impulsar l’ús social de la nostra llengua i que demane la millora de l’estatus legal.

El web www.estudiarencatala.cat és el suport sobre el qual pivotarà la campanya, que també disposarà de material que es repartirà físicament als campus universitaris. Al web, els usuaris poden llegir el manifest que recull els punts principals d’aquesta reivindicació. El text destaca que els estudiants tenen dret a cursar el seu grau en català, ja que l’Estatut estableix que “el català s’ha d’utilitzar normalment com a llengua vehicular i d’aprenentatge en l’ensenyament universitari”, així com de tenir una oferta de màster i postgraus en la llengua pròpia de manera equitativa a altres llengües.

A més, segons la Plataforma, els universitaris “tenen dret a saber amb anterioritat en quina llengua es farà cada assignatura i a exigir al professor que la faci en català si així estava previst”.

Per aquesta raó, les entitats signants demanen que s’establisca l’exigència de tenir un determinat nivell de llengua catalana per al professorat fix de nova contractació a les universitats. També reclamen que hi haja un paper actiu de les universitats en la promoció de la llengua i que fixen un reglament que així ho establisca.

Els impulsors de la campanya recorden que les universitats “han de vetllar pels drets lingüístics dels seus alumnes” i que poden fer una acollida lingüística als nous estudiants perquè puguen seguir els cursos en català.

Finalment, els estudiants han de saber que es poden queixar si veuen vulnerats els seus drets lingüístics. En aquesta línia, ‘Tinc els meus drets’ posa a disposició del públic un formulari per a recollir els casos que es vulguen expressar i, després, la Plataforma per la Llengua oferirà als afectats un servei d’assessorament i d’atenció a aquestes queixes per a buscar una solució.

Les entitats promotores esperen aconseguir noves adhesions d’altres organitzacions a aquest manifest.

Comparteix

Icona de pantalla completa