Diari La Veu del País Valencià
Pablo Iglesias amenaça el Govern del Botànic per la possible abstenció del PSOE a Rajoy

Xavier Pérez / València.

La crisi del PSOE i la seua divisió podria tindre conseqüències en el Pacte del Botànic si els socialistes s’abstenen en la futura investidura de Rajoy. I és que, des del País Valencià, el líder podemita, Antonio Montiel, ja va avisar sobre aquesta possibilitat.

Ara, els dos líders de Podemos, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, apreten les rosques als barons territorials i, en concret, Iglesias ha advertit que el seu partit “prendrà nota” dels barons socialistes que governen gràcies a pactes amb ells i que donen suport a l’abstenció davant una eventual investidura de Mariano Rajoy després de la dimissió de Pedro Sánchez i després que el president de la gestora que dirigeix el PSOE haja assenyalat que l’abstenció del partit “seria tècnica”, per a “evitar un PP en majoria”.

“Si hi ha presidents autonòmics −entre ells Ximo Puig− que col·laboren amb el fet de donar-li el govern d’Espanya al PP, jo calcule que la nostra militància i les nostres direccions prendran nota”, ha dit.

Iglesias ha assenyalat que les conseqüències d’aquests suports les decidiran la militància i les direccions de Podemos de cada territori, però considera “evident que prendran nota” si els presidents autonòmics socialistes col·laboren perquè es produïsca aquesta abstenció, ha afegit.

Per la seua banda, Íñigo Errejón ha matisat les paraules d’Iglesias −forma part de l’enfrontament intern entre els dos− i ha assenyalat que “ens sembla una incoherència afavorir un Govern progressista a les Comunitats i, al mateix temps, un de retallades del PP en l’àmbit nacional. No ho entendríem, però una cosa és l’escenari nacional i una altra l’autonòmic. En les nostres direccions autonòmiques prenen nota i revisen els acords, però és una decisió que correspon a les Comunitats”, ha assegurat.

D’aquesta manera, Errejón ha negat que la decisió de Podem a Aragó i al País Valencià de pressionar al PSOE amenaçant-lo amb trencar els seus pactes per a evitar que donen suport al president en funcions, Mariano Rajoy, estiga coordinada des de la direcció nacional i forme part d’una estratègia més àmplia.

Però des del País Valencià, tant Ximo Puig com, especialment, la vicepresidenta Mónica Oltra volen llançar un missatge de tranquil·litat i de contundència. Oltra va afirmar ahir que l’estabilitat del Pacte del Botànic està fet “a prova de bombes, de qualsevol bomba”.

“Estic segura que, després de la revisió del Pacte del Botànic, aquest s’enfortirà encara més”, ha dit Oltra al respecte. Així, ha incidit que el Govern valencià està “absolutament blindat” davant “els problemes que puguen sorgir en la governabilitat d’Espanya” perquè “des del principi es va tenir una cosa molt clara: s’avantposen els interessos dels ciutadans als interessos de partit”.

Per la seua banda, el síndic del PSPV, Manolo Mata, va ser molt clar respecte de la possible decisió de Podem: “Té dos possibilitats: donar suport al PSPV o al PP”.

“Podem pot fer moltes reunions, però al final haurà de decidir si dona suport al PSOE o no”, ha dit Manolo Mata, qui ha assenyalat que, a Madrid, el partit liderat per Pablo Iglesias “va decidir donar suport, clarament, a Mariano Rajoy i, per açò, torna a tenir una opció per a governar”.

Comparteix

Icona de pantalla completa