Diari La Veu del País Valencià
I a Bufali no es tanca el col·legi

Redactaveu / Bufali.

Amb uns 175 habitants, la gran majoria persones majors, per al xicotet municipi de Bufali, en la comarca de la Vall d’Albaida, comptar amb una escola a la localitat que evite que les famílies amb xiquets en edat escolar se n’hagen d’anar és, potser, la millor aposta per tal d’assegurar el futur de la població. Açò suposa, en ocasions, haver d’alterar les prioritats municipals i fer-ho, com acaba d’ocórrer recentment, amb un escàs marge de temps, implicant en la tasca diverses administracions.

Que li ho diguen a la seua alcaldessa, Estefanía Mollà, qui amb tan sols dos mesos i amb l’ajuda de la Diputació de València ha hagut de buscar la manera de proporcionar un habitatge a una família per evitar que aquest matrimoni i els seus tres fills hagueren d’anar-se’n del poble, la qual cosa hauria deixat el col·legi públic amb tan sols quatre alumnes, per sota del mínim necessari per a mantenir-lo obert. No ha sigut aquesta la primera vegada que l’Ajuntament de Bufali s’ha enfrontat a l’amenaça del tancament del col·legi.

L’any passat, el centre va estar a punt de quedar-se amb tan sols dos alumnes i, per a evitar-ho, el consistori va decidir difondre una oferta de treball amb l’objectiu d’atraure famílies amb fills menors, a les quals a més de treball se’ls facilitaria l’accés a un habitatge. Com a resultat d’aquell procés, dues noves famílies, amb cinc fills xicotets en total, quatre dels quals estaven ja en edat escolar, es van instal·lar a la localitat, assegurant així la permanència del centre escolar durant diversos anys.

O almenys açò semblava, ja que aquest estiu la impossibilitat d’una de les famílies de continuar a la casa que tenien llogada i la inexistència d’altres immobles per a llogar a la localitat, va posar en perill la seua permanència a Bufali, amenaçant, per tant, l’obertura de l’escola per al curs que s’havia d’iniciar el setembre. Segons explica Estefanía Mollà, “el juliol ens van comunicar que l’amo de la casa necessitava rescindir el lloguer perquè havia d’anar a viure allí, la qual cosa era perfectament comprensible, i encara que pensem que podríem trobar un altre habitatge la veritat és que, per més que el vam buscar, no va haver-hi manera”.

Davant aquesta situació, la primera edil només va veure una solució possible: que l’Ajuntament assumira la compra d’una casa per transformar-la en habitatge social i la posara a la disposició del matrimoni i els seus tres fills a canvi d’un lloguer. “Ells no se’n volien anar perquè tenen el seu treball, estan completament integrats en el poble i els seus fills han fet amics i són feliços ací; nosaltres no podíem permetre’ns que se n’anaren perquè açò hauria provocat que el col·legi es quedava només amb quatre alumnes, ja que dels sis que hi ha, dos són fills d’aquesta família, i ens l’haurien tancat”, relata Estefanía Mollà.

El consistori necessitava al voltant de 40.000 euros, la qual cosa permetria comprar una casa i reformar-la de manera que la família poguera entrar a viure en ella. No obstant açò, l’Ajuntament només podia afrontar aquesta quantitat si destinava a aquest fi el gruix de les ajudes del Pla Provincial d’Obres i Serveis (PPOS), pel qual, a Bufali, li corresponen 64.453 euros, i per a açò necessitava de la implicació de la Diputació de València, que havia de realitzar un expedient de modificació de les actuacions aprovades i fer-ho, a més, ràpidament. “No teníem molt de marge d’actuació i estava l’estiu per mig, però afortunadament el president de la Diputació va comprendre la situació de seguida i des del seu gabinet van dur a terme tota la tramitació en un temps rècord”, explica l’alcaldessa, qui assegura que només pot tenir paraules d’agraïment “per a Jorge Rodríguez i les persones que treballen en la Diputació de València, ja que sense la seua ajuda segurament enguany ens haurien tancat l’escola”.

Afortunadament, tal com recorda Estefanía Mollá, l’existència del segon pla d’Inversions Financerament Sostenibles impulsat per la corporació provincial, que en aquest 2016 s’ha destinat als municipis de menys de 5.000 habitants, permetrà que es puguen dur a terme les obres que al principi el consistori anava a realitzar amb el PPOS i que anaven a servir per renovar les instal·lacions elèctriques de l’enllumenat públic de diversos carrers i reformar la Font de la Bassa. “Encara que teníem clar que el col·legi era la prioritat i era imprescindible adquirir i reformar aquella casa, també necessitàvem realitzar aquestes altres obres, així que és una gran satisfacció veure que no hem hagut de renunciar a elles”.

En aquests moments, a les aules de l’escola de Bufali reben cada dia les seues classes sis xiquets, dos de tres anys, altres dos de sis, un de set i un altre de més d’11 anys i que el pròxim curs escolar passarà a l’institut. No obstant açò, amb dos bebès més en la localitat i altres dos que està previst que nasquen en els pròxims mesos, la permanència d’aquest centre està, de moment, garantida.

Comparteix

Icona de pantalla completa