Diari La Veu del País Valencià
Clam per ‘parar ja’ el projecte urbanístic en la platja de les Marines de Dénia
RedactaVeu / Dénia

El rebuig al nou projecte urbanístic en primera línia de la platja de les Marines, en Dénia (la Marina Alta) continua creixent. Així, les entitats ecologistes Greenpeace i WWF, en suport a la plataforma veïnal que intenta protegir aquesta emblemàtica platja, reclamen “parar immediatament” el projecte del nou bloc d’apartaments de luxe que es vol alçar amb cinc altures a la vora del mar i en el tram Blay Beach, “el més estret i erosionat d’aquesta platja.

L’organització conservacionista WWF considera el projecte com un “nou exemple” del “menyspreu cap a la costa i de la política del formigó en el litoral”, i també Greenpeace considera que s’ha de cancel·lar el projecte “immediatament”.

“Una construcció d’aquestes característiques no ha de tenir cabuda en la platja de les Marines i s’ha de cancel·lar el projecte immediatament”, manifesta Pilar Marcos, responsable de la campanya de Costes de Greenpeace Espanya, qui lamente que “poc o gens han après els promotors d’aquest bloc de l’època de la bombolla immobiliària” perquè segueixen sorgint projectes “propis d’altres èpoques que preocupen i que no han de veure la llum”. La portaveu de Greenpeace recorda que el recent informe sobre els canvis d’ocupació del sòl en la costa espanyola entre els anys 1987 i 2011 de l’Observatori de la Sostenibilitat, assenyala que la urbanització de la primera línia del litoral creix un 33% de sòl en 24 anys i que ha deixat Dénia amb el 72% de la franja dels primers 500 metres urbanitzada”.

Greenpeace considera que el projecte suposa un “greu” risc per a les persones i per a les infraestructures, i també una despesa per a la gestió d’aquest litoral, a través de l’Ajuntament i el Ministeri de Medi ambient, que paguen en última instància els veïns i veïnes de Dénia.

WWF: Un litoral desfigurat, destruït, alterat i fragmentat

En la mateixa línia el coordinador de Protecció Marina de World Wildlife Fund (WWF) Espanya, Óscar Esparza, declara: “La costa espanyola és el cas d’un bé comú destruït a canvi del benefici d’uns pocs, i aquest projecte a Dénia sembla un nou exemple d’açò”. Segons aquest biòleg marí de WWF, “no podem permetre tornar a cometre els mateixos errors del passat i reprendre un model de desenvolupament a curt termini que ha desfigurat, destruït, alterat i fragmentat importants hàbitats costaners, que segons la Constitució són d’ús públic”.

Per aquest motiu demana WWF un “canvi de rumb” en la política urbanística en la costa mediterrània amb polítiques que afavorisquen la conservació i el respecte als processos ecològics, és a dir, “avançar cap al futur recolzant-nos en la naturalesa i no en el formigó, tot el contrari del que es pretén fer en aquesta zona de Dénia.”

Compromís: platja en greu estat de deterioració

Recentment, el diputat de Compromís en el Congrés, Ignasi Candela, va exigir explicacions al Govern espanyol sobre el projecte d’urbanització en la platja de Dénia i va posar en dubte que el projecte s’ajuste al protocol de gestió integrada de les zones costaneres del Mediterrani que va signar l’Estat espanyol en 2011. Candela tem “que siga el tret d’eixida” a la urbanització massiva d’aquesta part de Dénia i en eixe sentit va presentar una pregunta al Govern espanyol en funcions sobre “si el projecte previst a 20 metres de la platja de les Marines de Dénia s’ajusta a la Llei de Costes, ja que la mateixa “impedeix construir a menys de 100 metres de la ribera del mar”. A més, Candela subratlla que el projectat bloc d’apartaments de quasi 20 metres d’altura, se situa “en una zona que el Ministeri de Medi ambient va declarar en greu estat de deterioració”.

Podem: el projecte atempta contra la platja de Dénia

També els regidors de Podem en l’Ajuntament de Dénia, Antonio Losada i Alexander Rodenkirchen, van donar suport amb un comunicat l’oposició dels veïns al projecte immobiliari, en considerar que el projecte “atempta contra un bé de domini públic, la platja de Dénia, en una de les seues zones més delicades i erosionades”.

Losada i Rodenkirchen van reclamar a l’Equip de Govern municipal -format pels Socialistes i Compromís- “accions concretes, més enllà dels discursos d’intencions i de la inèrcia administrativa”. “Defensar la costa de Dénia, garantir la seua protecció i promoure la seua regeneració és un imperatiu que ha d’estar per sobre de qualsevol interès particular”, defensen ambdós edils “pel bé de tota la ciutadania de Dénia”.

Els veïns: aclarir tots els dubtes legals i mediambientals

Per últim, la plataforma veïnal havia demanat al Govern municipal de Dénia, la suspensió de l’inici de l’obra del Residencial “Las Olas” que segons l’anunci de la promotora és imminent. Encara que fins al dia d’avui no té la necessària autorització de l’Administració de Costes ni la llicència d’obres de l’Ajuntament. La plataforma, que va lliurar en l’últim Ple de Dénia una petició al govern municipal, reclama a l’alcalde Vicent Grimalt no permetre cap obra fins que no s’hagen aclarit tots els dubtes legals i mediambientals que envolten el projecte.

Comparteix

Icona de pantalla completa