Diari La Veu del País Valencià
De València a Marràqueix: 1.500 Km en bici per demanar una llei estatal de canvi climàtic

RedactaVeu / València.

Una marxa amb bicicleta formada per 50 representants d’organitzacions mediambientals i socials viatjaran des de València a Marràqueix per a intentar mobilitzar la societat en suport a una llei estatal de canvi climàtic, transició energètica i adaptació.

La marxa ha eixit aquest matí a les 10h des de la plaça de l’Ajuntament de València, en direcció a Marràqueix (Marroc), on del 7 al 18 de novembre se celebrarà la 22a Conferència de les Parts, més conegudes com a Cimera Mundial del Clima, sent la primera després de l’Acord aconseguit en Paris el desembre passat, on tots els països per unanimitat es van comprometre a mantenir l’augment de la temperatura entre 1,5 i 2 graus centígrads, sobre els nivells preindustrials.

Aquell fou “un acord històric a nivell polític internacional, on cada país ha de fixar uns compromisos de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, amb l’obligació de no solament complir-los, sinó de revisar-los a la baixa en un termini de 5 anys, ja que amb els compromisos actuals, la temperatura mundial sobrepassaria un augment de +3º centígrads”, expliquen a través d’un comunicat l’Associació Medi Ambient.

Segons els promotors de la Marxa amb bici, l’Associació pel medi ambient i contra el canvi climàtic (MESTRESSA), “comptar amb marcs jurídics favorables és imprescindible per a poder començar a reduir les nostres emissions”, igual que ja ho han fet altres països del nostre entorn com Regne Unit i França, amb lleis capdavanteres de canvi climàtic i transició energètica.

La campanya que es pretén visibilitzar amb la Marxa amb bicicleta es denomina “Llei de canvi climàtic JA”, i segons MESTRESSA, a pesar que són molts els motius pels quals és necessària una llei d’aquestes característiques a l’Estat, la campanya se centra en tres motius pels quals urgeix el futur Govern a actuar sense més demora: “La disminució de l’elevada dependència energètica de l’exterior, el compliment dels compromisos internacionals de reducció d’emissions i la presa de mesures d’adaptació a l’efecte del canvi climàtic”.

Al marge de les decisions polítiques han llançat una campanya de signatures de suport, perquè s’aprove la susdita llei (podeu accedir clicant a l’enllaç).

Un mes per fer 1.500km

En l’eixida de València, que ha tingut lloc aquest dissabte de matí, s’ha comptat amb l’assistència de l’alcalde Joan Ribó, el regidor de Mobilitat Giuseppe Grezzi i el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Àlvaro i el científic premi Jaume I de Medi ambient, José Luís Rubio.

Aquesta iniciativa compta amb el suport de tots els ajuntaments pels quals passen, i que cedeixen pavellons municipals per a la pernoctació dels participants, a més compta amb la col·laboració d’Aliança pel Clima, formada per més de 400 organitzacions del nostre país que representen el moviment ecologista, sindical, de cooperació al desenvolupament, ciència i recerca i consumidors.

La Ribera en bici dóna suport a la marxa

Travessaran l’Horta Sud i entraran a la Ribera, on està previst que cap a les 15.00h arriben a Alzira. Al Mercat d’Abastos s’incorporarà el col·lectiu de la Ribera en bici, qui ha explicat que “pararan una hora a dinar i descansar, i continuaran cap al sud per a fer nit en Xàtiva”.

Demà, 9 d’octubre, la marxa partirà de Xàtiva fins arribar a Cabdet, i de l’històric municipi, anteriorment en territori valencià, entraran a terres castellanes on el 23 d’octubre tenen previst creuar l’estret fins a Tànger.

Comparteix

Icona de pantalla completa