Diari La Veu del País Valencià
Vicent Moreno: L’objectiu és que es dominen bé les dos llengües però començant pel valencià
RNA / Andorra

Fins al 17 de maig està en marxa la campanya de matriculació escolar al País Valencià. Enguany, amb alguns canvis fruit de l’entrada en vigor del plurilingüisme. Per acabar-ho d’adobar, la Generalitat Valenciana no fa cap campanya per orientar les famílies i explicar-los en què consisteix cada programa.

Davant d’aquest buit, Escola Valenciana ha iniciat un conjunt d’accions sota l’eslògan Marca’t un punt. Matricula en Valencià. Matricula en Qualitat.

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, explica que fa deu anys que es duu a terme i que busca “donar seguretat i tranquil·litat a les famílies que volen educar en valencià”. Està formada per un conjunt d’accions divulgatives i també inclou una pàgina web que ho recull tot: www.escolavalenciana.org/matricula. Tot això, amb el suport de les cinc universitats públiques del País Valencià, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i de les unitats de plurilingüisme de les universitats de Castelló, València i Alacant.

La campanya incideix en tres aspectes. Primer de tot, el punt. Això fa referència al fet que, tal com permet la llei, hi ha consells escolars que han aprovat donar un punt que s’anomena ‘de circumstància específica’ a tothom que faça una matrícula dins del Programa d’Ensenyament Plurilingüe en Valencià.

A part del punt, tot seguit ve la idea de donar vitalitat a la llengua pròpia de la majoria de territori valencià, ja que la realitat social denota una presència minoritària d’aquest idioma. “Això no lleva que estimem el castellà”, remarca Moreno, sinó que “intensifiquem l’aprenentatge del valencià per equilibrar el coneixement de les dos llengües”.

Presentació de la campanya Marca’t un punt. Matricula en valencià

Els programes plurilingües en valencià estan dissenyats per cada centre després d’un estudi pedagògic amb l’objectiu d’aconseguir aquest equilibri de coneixements. Per això, a cada població es juga amb un equilibri diferent de valencià, castellà i anglès al currículum educatiu.

El president de l’entitat ho explica molt gràficament: “No és el mateix ensenyar valencià a Morella, on el percentatge de valencianoparlants és alt, o a Alacant, on és més baix. L’objectiu és que es dominen bé les dos llengües però començant pel valencià”.

Així, en casos com el de Morella, els programes educatius comencen l’ensenyament de la lectura i l’escriptura en valencià i van incorporant les altres dues llengües progressivament.

D’altra banda, la campanya connecta el fet d’ensenyar en valencià amb el d’ensenyar amb qualitat. L’explicació d’això és molt senzilla: “l’escola en valencià de sempre s’ha significat perquè sempre ha sigut capdavantera en renovació pedagògica i en innovació”. Així, Vicent Moreno ha recordat que molts estudis així ho han demostrat ja en els casos d’escoles que ensenyaven en valencià abans de la Llei d’ús i ensenyament del valencià del 1983.

Després de la remodelació del sistema educatiu, Escola Valenciana ha constatat que hi ha més de quaranta centres educatius, incloent-n’hi dos de concertats, que han demanat un canvi de modalitat lingüística cap al valencià.

“Ara esperem que tinguen una demanda excessiva”, reivindica Vicent Moreno, perquè només es podran habilitar si la demanda ho justifica.

Reciprocitat RTVV-TV3

El president d’Escola Valenciana també s’ha manifestat sobre l’anunci de la signatura del conveni de reciprocitat de les emissions de les televisions públiques catalana i valenciana. Veu que seria positiu per fer avançar la normalització lingüística al País Valencià i també és positiu en el camp educatiu: “Que la TV3 es veja bé al nostre País Valencià és ideal perquè nosaltres, quan diem als nostres alumnes que la llengua s’aprén quan s’utilitza i que és una realitat i que han de veure en els mitjans de comunicació una normalitat, seria una cosa digna i bona que vegeren que hi ha diverses opcions en este cas, en el tema de les varietats dialectals del català”.

Així mateix, el president de l’entitat destaca que l’arribada de TV3 pot contrarestar una mica l’absència d’un sistema com la immersió lingüística catalana al País Valencià.

A més, Moreno hi veu una altra qüestió: “Pense que Canal 9 a Catalunya estaria bé que es vegera perquè comprovaríeu un poc quin Canal 9 tenim, eixe que ha estat marejant la societat valenciana perquè és l’únic mitjà que un gran percentatge de la població veu en este país”.

Amb tot, Moreno ha dit que es queden a l’expectativa i confien que siga realitat, tot i que “no tenim una esperança que passat demà això siga una realitat” tot i que demanen a les autoritats que “es faça el més aviat possible”.

Hi afegeix que “no ens valen excuses de freqüències. Això no és cert. La voluntat política és la que mana i si algú diu que va cap allà, que hi vaja. No podem tirar el baló a fora dient que correspon a l’Estat. Doncs que li diguen a l’Estat!”.

Comparteix

Icona de pantalla completa