Diari La Veu del País Valencià
Joan Francesc Mira convida a recuperar el nom de País Valencià en l’acte del 9 d’Octubre

RedactaVeu / València.

Aquest matí ha tingut lloc l’Acte Institucional del 9 d’Octubre. Entre la solemnitat i “el respecte que fa estar a aquesta sala”, com ha recordat un dels guardonats, Joan Francesc Mira, ha tingut lloc l’acte conduït per la vicepresidenta Mónica Oltra.

La vicepresidenta, després de la benvinguda protocol·lària, ha recordat els diferents guardons, posant èmfasi en les distincions “que enguany es donen per primera vegada”, com són el Premi a la solidaritat empresarial i la distinció al mèrit a la igualtat i la inclusió social”.

Seguidament, s’han nomenat els guardonats per a rebre el reconeixement de mans del president Ximo Puig. Quan era el torn de Josep Almudèver, el brigadista ha tret una bandera republicana espanyola, però finalment, protocol l’ha dissuadit, i l’ha convidat a mostrar-la posteriorment. També ha tingut paraules emotives Alejandra Soler, per primera vegada una dona rep l’Alta Distinció de la Generalitat, un fet que han destacat tant Oltra com el president Puig en el seu discurs.

Josep Almudèver, embaixador de la GVA, amb Ximo Puig. Foto: GVA.

Amb els guardons atorgats, Joan Francesc Mira ha fet el discurs en nom de tots ells, i avisava: “M’he contagiat d’una certa emoció arran de les manifestacions d’alguns dels distingits”. Fet i fet, com advertia Mira, “faré unes consideracions personals i algunes de les coses que diré són més delicades”. Això ho ha fet el “pare de l’antropologia valenciana”, quan en primer lloc ha dit als presents que “aquest acte hauria de ser alguna cosa més que un ritual”. Per a explicar-ho ha recorregut a Joan Fuster per introduir qüestions d’autogovern. De la cita ha passat a l’avís, “no podeu fer només festa cívica”, perquè el 9 d’Octubre “cal aprofitar-lo per saber d’on venim, on estem i cap a on podem anar”. Després de Fuster, Mira ha tornat a la càrrega, en recordar quan fa unes dècades no vam estar capaços de consensuar el nom del país, “per què no recuperàrem el nom de País Valencià?”. Un discurs breu, ple de segones lectures i missatges entre línies: “D’aquella autonomia tancada, esperem un nou motiu d’esperança per a celebrar el proper 9 d’Octubre”.

Joan Francesc Mira, medalla al mèrit científic de la GVA, amb Ximo Puig. Foto: GVA.

Mira ha deixat pas al president Ximo Puig, qui ha començant recordant Haití “perquè som un poble solidari”. Heus ací la definició que també apareix en les reclamacions d’un finançament just. Aquest ha estat l’eix dels actes al voltant del 9 d’Octubre. Els valencians “també plorem les morts a la nostra mediterrània”.

Puig també ha parlat d’autogovern, no en els termes que ho feia Mira. Si l’escriptor emprava Fuster, el president s’encomanava al “rei fundador, qui volgué fer un país diferent dins de la corona d’Aragó”. I per tant, “hui com ahir”, fent referència a la fundació jaumina “som autònoms”.

Alejandra Soler, Alta Distinció de la GVA. Foto: GVA.

Ha tingut el president bones paraules per a destacar a cadascun dels guardonats. Però ha volgut destacar el fet de tindre “l’enorme privilegi de tindre-la entre nosaltres”, ha dit en referència a Alejandra Soler, l’Alta Distinció que, com Mónica Oltra, Puig també ha engrandit perquè ha sigut “per primera vegada una dona”. “El problema valencià existeix. Ens queda superar la indivisibilitat que acabe amb la desigualtat. Mai baixarem els braços davant la desigualtat”, explicava el president arribant al desenllaç del seu discurs. “Valencianitzar significa defensar el finançament”, i per això, “tots a una veu aconseguirem que el problema valencià es convertisca en part de la solució d’Espanya”.

La coda ha comptat amb una última cita. Estellés, en veu del president: “Perquè hi haurà un dia en què no podrem més i llavors ho perdrem tot”.

L’Himne regional ha ressonat. Pocs movien els llavis. L’Himne espanyol, en versió breu de 20 segons, ha posat el punt i final. Encara hem tingut temps de veure un exercici de coherència quan Josep Almudèver, el brigadista republicà, s’ha apartat del grup, simbolitzant que eixe himne no el representa.

La “Sala Nova” del Palau de la Generalitat, Acte Institucional del 9 d’Octubre. Foto: Jorge Rodríguez.

Comparteix

Icona de pantalla completa