Diari La Veu del País Valencià
Alzira respira música pel 9 d’Octubre

Raquel Sanchis / Alzira.

El dissabte 8 d’octubre, la ciutat d’Alzira (la Ribera Alta) va acollir diversos actes per commemorar la diada del País Valencià. La música hi va ser present durant gran part de la jornada i els veïns de la localitat estaven preparats per viure, per segon any consecutiu, una celebració del 9 d’Octubre diferent i pletòrica de sensacions, sobretot, musicals.

A les 11.30 hores, va començar l’acte institucional de commemoració del dia del poble valencià a la porta de l’Ajuntament d’Alzira, en el qual hi va participar la Colla de Dolçaina i Tabal Les Raboses. La comitiva es va traslladar fins a la plaça de la Constitució, on s’hi troba el monument al viàtic de Jaume I, al qual van ofrenar una corona de llorer. Tot seguit, el discurs institucional de l’alcalde, Diego Gómez, qui es va deixar veure per l’esperat concert del 9 d’Octubre d’Alzira.

Ja de vesprada, la ciutat va començar a rebre a tots aquells que no volien faltar a l’esdeveniment de la nit, en el qual hi participaren Assekes, Aspencat, La Raíz i La Fúmiga. L’any passat, el municipi va acollir, per primera vegada en molts anys, grups com La Gossa Sorda i Txarango, una nova aposta del govern, que va donar a la ciutadania l’oportunitat d’escoltar eixe estil de música que fins al moment semblava ‘censurat’ a la localitat. Així, per segon any consecutiu, a les 21.30 hores s’obriren les portes del recinte firal a un concert ple de sentiment valencià. Al costat del recinte, les caravanes de la fira gastronòmica ‘Food Truck’ no donaven coll per atendre les llargues cues formades davant de les seues finestres.

Foto: Raquel Sanchis.

Després de l’actuació d’Assekes, La Raíz va començar amb força amb una de les seues cançons més reivindicatives: “Entre poetas y versos”. La multitud es va alçar en un bram i milers de veus s’uniren per interpretar cadascun dels temes d’aquest esperat grup. Tanmateix, però, com és tradició, l’espectacle va arribar al seu punt àlgid i anunciava la seua fi amb “Rueda la Corona”, un tema que no pot faltar als concerts de La Raíz. Després de tocar un parell de temes més per complaure els assistents, el grup de Gandia es va acomiadar del seu públic.

Aspencat va irrompre a l’escenari tot seguit. “Música naix de la ràbia”, “Naixen primaveres” i “Vull brindar” van fer botar la massa. De tant en tant, com si tots estigueren sincronitzats, la multitud s’apartava i deixava un espai buit i enorme al centre: tot sembla indicar que tindria lloc un altre ‘pogo’. Cap incident, llevat d’alguna caiguda provocada per la mar de deixalles que s’acumulava a l’entrada del recinte, tot s’ha de dir.

Finalment, La Fúmiga, que ja va compartir escenari l’any passat amb Josep Nadal, el cantant de La Gossa Sorda i diputat de les Corts Valencianes per Compromís, va pujar a l’escenari carregada d’energia i bones sensacions. Aquest grup de joves alzirenys va fer gaudir els seus seguidors amb temes de Txarango, La Gossa Sorda i d’Aspencat, entre d’altres. Els dos moments més esperats de la nit vingueren, però, de la mà de la “Malaguenya de Barxeta”, amb Àngels Cuenca com a veu i Arnau Espanya amb la dolçaina, i d’”Esbrazers”, l’himne del grup, segons ens comentaven dos dels integrants del grup en l’entrevista que es va publicar el passar 2 d’octubre a La Veu i que podeu tornar a veure ací.

Així, després d’un dissabte carregat de música i sentiment valencià, sols calia esperar un 9 d’Octubre joiós.

Comparteix

Icona de pantalla completa