Diari La Veu del País Valencià
El Govern valencià denega definitivament Port Mediterrani
RedactaVeu / València

El projecte Port Mediterrani, un complex d’oci i comercial que preveia una inversió de 860 milions d’euros i generar 5.000 llocs de treball, no es construirà de moment després que la Conselleria d’Habitatge haja dictat la resolució administrativa definitiva contra aquesta Actuació Territorial Estratègica (ATE) projectada a Paterna per l’empresa Intu Eurofund València SLU que projectava un complex comercial i d’oci.

La Conselleria d’Habitatge i Obres Públiques així ho ha acordat després de la decisió de la Comissió d’Avaluació Ambiental de la Generalitat d’emetre una memòria ambiental desfavorable a aquesta ATE. A l’òrgan administratiu encarregat de l’aprovació d’un document de planejament “no li queda una altra solució jurídicament acceptable que assumir les determinacions de la Memòria Ambiental i denegar, en coherència amb els seus plantejaments, l’ordre territorial proposta”, expliquen des de la Generalitat.

Així, han assenyalat que la Memòria Ambiental és “determinant” i, per tant, l’òrgan administratiu “no pot apartar-se del contingut d’aquest informe preceptiu”.

De la mateixa manera, han fet referència als informes sectorials emesos que són de caràcter vinculant com l’Informe desfavorable del Ministeri de Foment i el de la Sotsdirecció General de Mobilitat.

“Màxim rigor” tècnic i jurídic

Des d’Obres Públiques han destacat que en tot el procés s’ha seguit “el màxim rigor tècnic i jurídic” perquè “cada pas que es dóna per a atraure inversions s’ha de fer sempre amb la màxima seguretat jurídica i tècnica”.

“Lamentablement, tenim massa mals exemples de la gestió de l’anterior govern en la qual es van tramitar expedients sense el més mínim rigor tècnic i territorial, la qual cosa va provocar innombrables anul·lacions posteriors per part del Tribunal Suprem i fins i tot instàncies europees en contravenir, els projectes aprovats, informes tècnics i normativa vinculant”, han manifestat les mateixes fonts, en el mateix sentit que l’expressat el passat divendres per la vicepresidenta del Govern valencià en la roda de premsa posterior al ple del Consell.

Així, la Conselleria que dirigeix Maria Josep Salvador ha explicat que el Suprem ha anul·lat projectes “tan emblemàtics” com Marina D’Or Golf, que inclou el parc d’Oci Mundo Iusión, el PAI més gran d’Europa amb 18 milions de metres quadrats; ha suspès la prolongació de l’avinguda Blasco Ibáñez i el PRIM del Cabanyal; ha anul·lat el PAI de Porxinos; ha anul·lat Catarroja Nou Mil·leni, Rabassa, així com la Ciutat de la Llum”.

“Tot açò amb importantíssimes pèrdues de diners públics i privat i causant un greu perjudici reputacional i econòmic” al País Valencià, ha lamentat.

Respecte a les al·legacions, des del departament d’Obres Públiques han explicat que no cap ara presentar-les ja que estan fora del procediment. Per tant, “l’única cosa que cap és la via judicial”.

Enfrontament entre el governs estatal i valencià

El complex projectat al terme municipal de Paterna va enfrontar el passat divendres als Governs del País Valencià i espanyol després que mentre que el Consell presidit per Ximo Puig es mostrava partidari, abans que res, que el projecte complisca “tots els requisits tècnics i legals”, el delegat de l’Executiu espanyol al PV, Juan Carlos Moragues, va anunciar que donaria “tot tipus de facilitats” per tal que es duga a terme.

Oltra, en la roda de premsa posterior al ple del Consell, va recalcar, sobre aquest tema, que les decisions sobre la viabilitat del projecte es prenen exclusivament per informes tècnics que són “vinculants” i no per opinions polítiques, perquè això seria “prevaricar”.

En l’extrem oposat, Moragues, en una trobada mantinguda amb a l’inversor del projecte, Salvador Arenere, va subratllar que l’Executiu espanyol sempre estarà “al costat d’aquestes inversions internacionals” i que donaria “tot tipus de facilitats perquè tire endavant” sense posar “cap tipus d’impediment, ni trava, ni obstacle al fet que siga efectiva i real l’execució”.

Comparteix

Icona de pantalla completa