Diari La Veu del País Valencià
Xúquer Viu exigeix aigua de qualitat per a la Ribera
RedactaVeu / Alzira

Les recents manifestacions del president de la Generalitat Valenciana a Alacant han enervat la comarca de la Ribera. No poden entendre com el president promet aigua potable del Xúquer al ‘lobby’ de l’aigua d’Alacant i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer es nega a assignar una concessió d’aigua del Xúquer pel subministrament de l’aigua als pobles de la Ribera. A la comarca, quasi 200.000 persones estan condemnades a beure aigua amb excés de nitrats des de fa més de 20 anys i ara, ni tan sols es pot beure per contaminació d’herbicides dels aqüífers en algunes poblacions. Així ho han denunciat des de la plataforma Xúquer Viu.

“En lloc d’alimentar l’especulació de l’aigua a Alacant, cal que la Generalitat, juntament amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, actue amb diligència per garantir el compliment de les condicions ambientals imposades per la Comissió Europea per finançar, amb 120 milions d’euros, la conducció del transvasament Xúquer-Vinalopó i que encara no es compleixen”, expliquen fonts de la plataforma.

L’obligació bàsica de les autoritats públiques és complir les lleis, entre elles la Directiva Marc de l’Aigua, que porta més de 3 anys d’incompliment al Xúquer i ja ha donat lloc a una multa europea de centenars de milers d’euros diaris. Xúquer Viu considera que és una “irresponsabilitat” d’aquestes administracions, arriscar-se a haver de tornar els 120 milions per incompliment de les condicions de cofinançament, a banda de les multes esmentades.

Xúquer Viu demana al president de la Generalitat l’acabament urgent i prioritari de les obres i instal·lacions necessàries perquè tots els pobles de la Ribera afectats per la contaminació dels aqüífers puguen tornar a beure aigua de l’aixeta, al més prompte possible, amb aigua de qualitat del Xúquer.

Comparteix

Icona de pantalla completa