Diari La Veu del País Valencià
Marzà: ‘El 70% de la població no domina el valencià’

EP / València.

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha defensat el programa plurilingüe presentat pel seu departament, subratllant que “el 70 per cent de la població del nostre territori no domina el valencià i el 93,4 no domina l’anglès”, amb l’objectiu clar que aquesta iniciativa revertirà la situació.

Marzà s’ha expressat en aquests termes en la sessió de control del ple de les Corts després d’una pregunta formulada per la diputada de Compromís Marian Campello, sobre quines mesures té previst impulsar el Consell per a augmentar la incidència de programes educatius que garantisca l’aprenentatge del valencià i altres llengües.

La diputada de Compromís ha denunciat que en 20 anys “l’ensenyament en valencià sols ha augmentat un 28 per cent”, i ha manifestat que, actualment, “solament tres de cada deu alumnes estan matriculat en algun programa en valencià”. Campello ha subratllat també que “el valencià parteix d’una situació de desavantatge respecte al castellà” i, per açò, “és tan necessària la posada en marxa de mitjans de comunicació públics en valencià”. A més, ha posat l’accent en la necessitat d’”un canvi a favor del plurilingüisme”.

Revertir la situació

Per la seua banda, Marzà ha destacat que “el 70 per cent de la població de la Comunitat no domina el valencià i el 93,4 no domina l’anglès”, i ha advocat per “revertir la situació”. Per açò, ha explicat que la seua Conselleria ha plantejat dins del sistema educatiu un programa plurilingüe “dinàmic”, basat “en una anàlisi realista de la situació sociolingüística” del País Valencià amb la qual cosa es busca actuar “de forma diferenciada, partint de la realitat de cada centre”. L’objectiu és aconseguir el domini del valencià, castellà i l’anglès i, a més, el nou model “contribuirà a l’obtenció de títols d’anglès i de valencià”.

Així mateix, el conseller també ha matisat que en la futura Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació i en el conjunt de mitjans s’ha de “fomentar el valencià i l’anglès”, perquè “el conjunt de la població puga dominar les tres llengües sense vetos i sense discriminació”.

Incidències

La diputada del grup Ciudadanos Mercedes Ventura ha preguntat a Marzà per quins motius hi ha docents interins que encara no han cobrat el mes de setembre. Sobre el tema, el titular d’Educació ha respost dient que de les 20.000 incidències que hi ha hagut “alguns centenars que no han cobrat”, i ha assenyalat que “no és la primera vegada que passa”.

Entre els motius, ha assenyalat que a l’inici del curs “hi ha molts canvis docents en les escoles i moltes incorporacions” i ha manifestat que “no hi ha suficient personal” per a poder canviar les modificacions que es produeixen i, a més, ha assenyalat que el programa informàtic amb el qual compten tenen certes limitacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa