Diari La Veu del País Valencià
La planta invasora miraguà fals apareix a la desembocadura del riu Millars
RedactaVeu / Almassora

“Des que s’inicià el servei de vigilància del Consorci l’any 2009 és la primera vegada que la veiem. Ha aparegut en una de les llacunes d’Almassora. Mirant la vegetació ens vam adonar de seguida que es tractava d’una planta que no havia d’estar-hi”, afirma David López Serna, guarda del Consorci riu Millars.

El servei de vigilància ha comunicat immediatament la troballa al consorci format pels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Conselleria de Medi Ambient. “Hem informat el Consorci i el servei de manteniment del lloc exacte on creixen les dues plantes per tal que les eradiquen o les controlen”, ha anunciat López.

El miraguà fals creix per bona part de les comarques valencianes litorals. És una planta amb una capacitat invasiva molt forta. Arrela des del nivell de la mar fins a una altitud mitjana sempre que trobe molta humitat. Al País Valencià es troba assilvestrada des de la comarca de la Marina Baixa fins al Baix Maestrat. També creix a zones de regadiu de la comarca del Baix Segura.

“És una espècie que crea un paisatge nou, per això és molt invasora. És freqüent als tarongerars abandonats. Quan s’estén forma un mantell dens damunt dels arbres abandonats i no deixa passar la llum. Davall hi ha una ínfima diversitat d’espècies, tan sols poden viure 3 o 4 plantes natives mentre que si aquesta planta invasora no ocupa eixe lloc, poden arribar a viure entre 30 i 50 espècies diferents”, afirma el botànic del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) de la Generalitat Valenciana, Emili Laguna.

Invasora americana

El miraguà fals és una espècie invasora molt agressiva que sol envair paratges alterats com són jardins, espais amb tanques, vies de comunicació, conreus llenyosos abandonats, etc. Es tracta d’una planta originària d’Amèrica del Sud que creix al nord-est d’Argentina, Uruguai, Paraguai i sud-est del Brasil.

Els botànics no saben exactament quan va arribar al País Valencià. “No tenim seguretat si al llarg del segle XX es va cultivar ací. El que sí que sabem és que des de mitjans del segle XX és una planta que actua com a invasora i que té preferència d’una banda pels tarongerars abandonats i per altra també s’adhereix sobre tanques o qualsevol estructura on puga enredar i continuar creixent”, explica Emili Laguna.

Els estudiosos de les plantes apunten que és molt probable que el miraguà fals arribara a les nostres comarques per a intentar ser conreada per tal d’aprofitar la fibra que conté el seu fruit conegut com a seda vegetal o miraguà, usat per a farcir coixins, matalassos, etc.

Planta prohibida

El miraguà fals, a causa del seu extraordinari potencial colonitzador i greu amenaça per a les plantes natives, ha sigut inclòs al Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores. A l’Estat espanyol està prohibida la seua introducció en el medi natural, possessió, transport, trànsit i comerç.

Comparteix

Icona de pantalla completa