Diari La Veu del País Valencià
El Constitucional obliga Catalunya a fer corregudes de bous

ACN / Barcelona.

Aquest dimecres el ple del Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat la prohibició vigent des de 2010 de fer corregudes de bous a Catalunya. Els magistrats han aprovat per huit vots a tres la ponència de la magistrada catalana Encarnació Roca, que considera que el Parlament “té competències per regular els espectacles taurins a Catalunya, però no per a prohibir-los”. Aquesta competència és de l’Estat, ja que “la Llei del Parlament vulnera els articles 149.1.28 i 149.2 de la Constitució”. Els magistrats no han aconseguit una resolució per unanimitat, com sí que s’ha aconseguit en altres resolucions que atenyien Catalunya.

Entre els arguments per a sentenciar sostenen que el Congrés espanyol “va declarar la tauromàquia com a patrimoni cultural, i per aquest motiu la prohibició envaeix competències estatals en matèria de cultura regulades als articles 149.1.28 i 149.2 de la Constitució”, i per tant, “la doctrina constitucional assenyala que la preservació del patrimoni cultural correspon a l’Estat”.

Per tant, la mesura pretén deixar sense efectes l’aprovació per part del Parlament de Catalunya de la Llei 28/2010 que recull la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de la plataforma Prou! per a l’abolició de les corregudes. La Llei es va aprovar a la cambra catalana per 68 vots a favor, 55 en contra i 9 abstencions el 2010.

El Conseller de Territori i Sostenibilitat de Catalunya, Josep Rull. Foto: ACN.

No obstant això, el Govern català ja va assegurar que “deixarà sense efectes pràctics una possible sentència del TC contra la prohibició de les corregudes de bous a Catalunya”. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern Neus Muntó, va assenyalar aleshores que “no volem un país on es maten i es facen patir els animals”.

Les reaccions davant la recent anul·lació no s’han fet esperar. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha garantit que “no tornarà a haver corregudes de toros a Catalunya, digui el que digui el TC”. En declaracions als periodistes des dels passadissos del Parlament català, Rull ha assegurat que hi ha “molts mecanismes normatius per a fer prevaldre la voluntat del poble català i evitar que es tornin a fer corregudes”, però no ha volgut concretar quin es farà servir.

“Tenim capacitat de regulació i sobre aquesta capacitat és molt fàcil fer impossible espectacles on hi hagi patiment i mort de l’animal”, s’ha limitat a dir, per a després recordar que la prohibició aprovada pel Parlament el 2010 naix d’una iniciativa legislativa popular.

Comparteix

Icona de pantalla completa