Diari La Veu del País Valencià
L’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida guardonat en la XIV Nit d’Escola Valenciana

RedactaVeu / València

Aquest divendres Escola Valenciana ha anunciat que l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) rebrà el premi extraordinari, que s’atorga a institucions o personalitats valencianes amb un estret vincle amb la cultura. L’entrega es farà el proper 5 de novembre a les 19 hores al Teatre Echegaray d’Ontinyent durant la vetllada de la ‘Nit a Cau d’Orella’, que serà amenitzada per l’actriu Maria Juan, i comptarà amb el poeta Joan Olivares, així com les actuacions de les escoles d’Ontinyent. La contacontes Almudena Francés oferirà un monòleg durant el sopar. Si voleu ampliar informació sobre l’esdeveniment podeu fer-ho al següent enllaç.

Per a l’entitat d’estudis valldalbaidina aquest guardó representa “una immensa satisfacció”, Calatayud reconeix que el fet que una entitat com Escola Valenciana els reconega és “una íntima, col·lectiva satisfacció, i ens alegra molt que algú de fora de la comarca també s’identifique amb nosaltres, ens veja”.

En aquesta vetllada, l’entitat atorgarà tres guardons per a reconèixer el treball de personalitats i associacions que dia rere dia contribueixen a la millora de la salut de la llengua i fomenten l’ús social del valencià en tots els àmbits. Així, Escola Valenciana premia amb els guardons “Intentant la llibertat”, dissenyats per l’escultor Andreu Alfaro, la Trajectòria Individual, un reconeixement a persones que treballen pel valencià en l’àmbit educatiu; l’Ús Social del Valencià, el guardó dedicat a col·lectius que basteixen la conservació i difusió de la nostra llengua, i el Guardó Extraordinari, que s’atorga a institucions o personalitats valencianes amb un estret vincle amb la nostra cultura. Enguany, de forma especial, es farà una menció honorífica.

L’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida

L’IEVA es va constituir fa 19 anys després del I Congrés d’Estudis de la Vall d’Albaida a Aielo de Malferit. El seu objectiu és promoure la cohesió comarcal, crear i difondre continguts que contribueixen a ampliar el coneixement sobre qualsevol tret de la Vall d’Albaida. Escola Valenciana ha entrevistat el president de la institució, Josep Calatayud, i ha confeccionat un vídeo resum.

Entre les principals activitats que realitza l’IEVA Calatayud destaca la convocatòria dels Premis d’Investigació, de caràcter biennal, a la qual enguany s’ha arribat a l’onzena edició. Una altra de les activitats de referència, encara que no es realitzen de forma periòdica, “però sí constant”, són els congressos, del quals ja se n’han celebrat quatre edicions, tots ells dedicats a la Vall d’Albaida. A més, des d’aquesta entitat, explica el seu president, es fan publicacions “sobre temes comarcals i organitzem jornades sobre un tema concret del més recent cap al més llunyà, per exemple, quan siga la Nit d’Escola Valenciana, estarem a la meitat de les nostres jornades sobre la comarca, que hem titulat ‘A la recerca d’un nou model de comarca?’”

L’IEVA també convoca el premi ‘Fer comarca’ des de 2003, amb què es vol reconèixer les persones i institucions que treballen per reviscolar, donar a conèixer, per facilitar la vida de les persones de la comarca. Aquest és un reconeixement moral, no té cap dotació econòmica, però és com una palmadeta a l’esquena, és com dir “sabem que esteu ací, gràcies per la vostra tasca, estem al vostre costat per a tota allò que podem ajudar-vos, gràcies i enhorabona pel vostre treball”, explica Calatayud. A més, destaca que en la tercera edició el van atorgar a la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià.

A través de les publicacions d’aquesta entitat s’abasta una gran varietat temàtica, des de llibres sobre poetes o il·lustradors a volums que reflecteixen la diversitat ambientat i arquitectònica de la Vall d’Albaida, a la qual cosa el president de l’IEVA afig la gravació d’un disc de música clàssica de cambra d’autors de la comarca. A més, Calatayud argumenta aquesta amplitud de temes amb la importància de conèixer-se a un mateix, “pretenem que els nostres veïns coneguen la seua comarca, conèixer és el primer pas per a reconèixer i valorar”. Per això, “pensem que en la mesura que es coneix la comarca es crea més identitat i un reconeixement tant individual com col·lectiu”, afig el president d’aquesta entitat. Però a més, explica que des de l’IEVA no sols es mira el passat, ja que “bona part de les actuacions que tenim ara en marxa es refereixen al present i sempre que siga possible intentem tindre una actitud propositiva, és a dir, a partir de l’anàlisi, del coneixement, què es pot proposar de cara a la nostra comarca per al futur?”.

Comparteix

Icona de pantalla completa