Diari La Veu del País Valencià
Comença la reunió del PSOE que debat sobre l’abstenció per a deixar governar Rajoy
RedactaVeu / Agències / Madrid

El Comitè Federal del PSOE que debat la posició del partit davant una nova investidura del president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, per a decidir si es passa del ‘no’ a l’abstenció, ha començat passades les 10.30 hores en la seu de Ferraz, una vegada s’ha constituït la nova Mesa del partit, que passa a estar presidida per l’exministre de Foment José Blanco.

Amb una hora de retard respecte a l’hora prevista, s’ha donat començament al conclave, en l’ordre del dia del qual figurava, com a primer punt, l’elecció i constitució de la seua Mesa. La proposta de la Comissió Gestora ha sigut aprovada i, d’aquesta manera, l’òrgan estarà presidit per l’eurodiputat José Blanco, amb la secretària general del PSOE de Brussel·les, Carmen Madrid, com a vicepresidenta, i la dirigent de Joventuts Socialistes a Andalusia, Mariola Lopez, com a secretària.

La gestora ha decidit substituir els tres membres de l’òrgan, entre els quals hi havia dos afins a Pedro Sánchez i contraris a l’abstenció: l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín; i Rodolfo Ares, del Partit Socialista d’Euskadi. Carolina Pérez, mà dreta de la presidenta andalusa, Susana Díaz, presidia fins ara aquest òrgan de govern intern. El canvi dels seus membres s’interpreta com una maniobra per alterar l’equilibri de forces a favor de l’abstenció.

A partir d’ací, estava previst començar immediatament el debat polític, que no estarà precedit per cap intervenció en obert del president de la Comissió Gestora, Javier Fernández, qui ha defensat que el seu paper no és fer cap proposta al Comitè Federal, sinó propiciar l’adequat debat, encara que, a títol individual, ve defensant que “el pitjor” per al PSOE i per al país seria anar a unes terceres eleccions.

El PSOE arriba a aquesta cita amb el convenciment que l’abstenció té els suports suficients com per a tirar endavant en aquesta cita i canviar així la resolució política que va aprovar el Comitè Federal el 28 de juliol –amb el ‘no’ a Rajoy– i que després va ser ratificada el 9 de juliol, encara que el rebuig al PP segueix tenint defensors.

Entre ells es troba a presidenta de Balears, Francina Armengol, que ha assegurat a la seua arribada que es manté en el no “per coherència” política i amb els ciutadans, així com els dirigents de les federacions a Castella i Lleó, Múrcia, Cantàbria, Euskadi, Madrid, Galícia, Navarra i La Rioja, a més del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ha assegurat que els seus diputats votaran ‘no’ en tot cas.

Mentrestant, les adreces d’Andalusia, Astúries, Extremadura, Canàries i Aragó defensen, ja clarament, l’abstenci. Castella-la Manxa vol que, si es decideix així, siga per la mínima, és a dir, que només s’abstinguen els 11 diputats necessaris perquè Rajoy siga investit president en una segona votació, cosa que rebutgen tant Ferraz com la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz. Mentrestant, el president del País Valencià, Ximo Puig, no s’ha pronunciat.

Comparteix

Icona de pantalla completa