Diari La Veu del País Valencià
Rajoy serà investit president, previsiblement, dissabte
EP / Madrid

La decisió del Comitè Federal del PSOE d’abstenir-se davant una investidura del líder del PP, Mariano Rajoy, precipitarà els esdeveniments des de demà mateix.

Aquest mateix dilluns el rei Felip començarà la seua ronda de contactes amb els portaveus dels partits polítics amb presència en el Congrés per a intentar designar un candidat a la investidura. El Monarca tancarà la ronda de consultes amb el líder del PP, Mariano Rajoy, dimarts a les 15.30 hores en el Palau de la Zarzuela, segons han avançat a Europa Press fonts oficials.

El fet que el rei haja escurçat el tràmit de la consulta facilita que la Presidència del Congrés puga convocar el Ple d’Investidura com més prompte millor, el mateix dimecres 26 d’octubre si aquest fóra el seu desig. En cas que finalment fóra així, la primera votació de la investidura de Rajoy tindria lloc el dijous 27 d’octubre.

En aqueixa primera votació, el líder del PP necessitaria majoria absoluta per a ser investit, cosa que no aconseguiria ni tan sols amb l’abstenció del PSOE si la resta de partits mantenen el vot pel que fa a l’última investidura.

El més probable, per tant, és que la votació haja de tornar a repetir-se 48 hores després, dissabte 29, dos dies abans que finalitze el termini per a triar candidat abans que el Congrés haja de dissoldre’s. En aqueixa ocasió, a Rajoy li valdria amb una majoria simple per a ser investit, la qual cosa està garantida amb l’abstenció del PSOE.

Una vegada que Rajoy aconseguisca el suport de la Cambra, el següent pas és la designació com a president del Govern espanyol pel rei. La Constitució no fixa cap termini per a aquest nomenament, encara que l’habitual és que el Reial decret de nomenament es faça ferm el mateix dia de la votació.

Després de la publicació en el BOE del seu nomenament, el president prendrà possessió del càrrec davant el rei i proposarà al monarca la composició de la resta de membres del seu Govern. Una vegada més, correspon al rei nomenar els ministres a proposta del cap de l’Executiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa