Diari La Veu del País Valencià
Podem ja ‘no confia en Ximo Puig’: ‘El Pacte del Botànic està amenaçat’

RedactVeu / València.

El Consell Ciutadà Autonòmic Valencià de Podem s’ha reunit amb caràcter extraordinari per a valorar la decisió del Comitè Federal del PSOE de facilitar un govern del Partit Popular i com afecta tot això al País Valencià. Al final de la reunió, el secretari general, Antonio Montiel, ha fet declaracions als mitjans de comunicació per a explicar la situació segons el parer del partit.

D’aquesta manera, Antonio Montiel ha recordat que el 28 de maig de 2015 anunciaren l’acord del Botànic. “En aquest mateix lloc, anunciàrem que calia un acord” després de les eleccions al País Valencià, “i hui ha arribat el dia en què hem de reivindicar que cal eixe acord més que mai”, ha explicat Montiel, qui ha recordat que Podem “renuncià a estar en el Govern per a facilitar eixe acord, però hui creiem que eixe acord està amenaçat”.

“Fins fa poc pensàvem que els enemics d’aquest acord eren Rajoy i Montoro, però des del Comitè Federal del PSOE, el que veiem és que el PSOE i Ximo Puig estan posant en risc aquest acord” i, per tant, “nosaltres diem que venim a rescatar l’Acord del Botànic”, és més, ha afegit, “venim a fer-lo de nou”.

Montiel ha explicat que ara “el context ha canviat i l’acord està amenaçat”, per això “anem a exigir que l’Acord del Botànic es complisca i s’amplie”. Per fer-ho possible, Podem crearà una comissió de seguiment on s’incorporaran polítics de Podem i del grup parlamentari, així com regidors locals, i es consultarà a la societat civil. “D’ara endavant l’única garantia que la política d’austeritat i retallades no arribe a fer impossible l’Acord del Botànic és la capacitat que tinga la societat civil i Podem per a defendre allò que donà origen al Govern que tenim”.

Reunió del Consell Ciutadà Autonòmic Valencià de Podem.

Sobre el president i la seua abstenció, Montiel ha afirmat que “Puig ha de reconsiderar la seua posició. Ha perdut el crèdit polític que tenia i no pot seguir comptant amb la confiança que nosaltres brindàrem. Ha de reconsiderar la seua posició en el Comitè Federal (del PSOE), la possibilitat que es reedite el govern de Rajoy i Montoro”, perquè de donar-se el cas, “posaria en qüestió el seu marge de maniobra política”. No obstant això, no sembla que l’abstenció es capgire i, si és dóna el cas, “a partir d’ací nosaltres actuarem en conseqüència i sense perjudici, defensarem fins al final l’Acord del Botànic per a impedir el retorn del PP al País Valencià, cosa que sí pensa consentir el PSOE al Govern d’Espanya”.

Preguntat pels periodistes sobre com serà eixe seguiment, Montiel ha subratllat que a partir d’aquest moment “anem a negociar partit per partit. No hi ha marge de confiança amb el PSOE i Puig, i anem a ser vigilants i exigents”. Podem està molest amb la “patrimonialització per part del president” de l’acord i, a més, “s’han anunciat coses com a fetes i no és així”. Però Podem també ha presentat mesures com la reobertura de RTVV o l’Agencia antifrau, “amb les quals el Govern no ha col·laborat perquè es tramitaren ràpidament”, i tot apunta al fet que “hi ha hagut una comoditat del Govern que ocupa el palau de la Generalitat. El PSOE està fent el contrari del que deia, com quan Puig deia que Rajoy i Montoro eren els enemics dels interessos valencians i ara van a fer-lo president”, s’ha lamentat.

“Hem presentat un paquet de mesures, que s’està negociant”, ha anunciat Montiel, perquè en Podem “ja no ens conformem amb declaracions, volem que les mesures es concreten en terminis i pressupostos. No podem seguir formant part d’un acord on el Govern interpreta a la seua manera, sinó que ara la comissió de seguiment demanarà exigència i compliment”.

Preguntat per si entraran a formar part del govern valencià, Montiel ho ha rebutjat dient que ara és un moment per a exigir garanties. No toca parlar d’un acord de Govern, sinó que Rajoy es presentarà a la investidura amb un paquet de mesures de retallades i, davant això, l’abstenció del PSOE per a fer president Rajoy és vergonyant. Això és la prioritat. No acceptarem que se’ns diga que el Botànic no pot volar més alt perquè Rajoy i Montoro no el deixen”, ha afegit fent referència al president Puig, qui, amb la decisió, “ha posat plom a l’acord del Botànic”.

“Li hem demanat al senyor Puig valentia política, però creu que Podem serà un soci lleial, quan és ell qui ha trencat la lleialtat, i no amb Podem, sinó amb els valencians i valencianes” i una acció “ha de tindre conseqüències, com és que el seu crèdit polític, la nostra confiança amb ell, s’ha perdut”.

Preguntat per si defèn un govern amb Puig, Montiel ha conclòs que Podem “defensa el Govern del Botànic”.

Comparteix

Icona de pantalla completa