Diari La Veu del País Valencià
Jornada de lluita educativa al País Valencià: 10 raons contra la LOMCE
RedactaVeu / València

Aquest dimecres 26 d’octubre, hi ha convocada una nova vaga per demanar novament la derogació de la LOMCE. La Confederació Estatal de Mares i Pares d’Alumnes (la CEAPA) ha convocat a la vaga, a la qual s’ha adherit la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic, qui ha convocat manifestacions i concentracions a València, Castelló de la Plana i Alacant.

Tots els sindicats, associacions i organitzacions que formen la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic al País Valencià s’han adherit a la convocatòria, amb la qual volen representar una “Jornada de Lluita”, per a aconseguir “la retirada immediata de tota la normativa de revàlides imposades pel Ministeri, la reversió de les retallades educatives i la derogació de la LOMCE”.

A les mobilitzacions del País Valencià del dia 26, a la concentració d’Alacant (18.30h) i a les dues manifestacions de València i Castelló de la Plana (19h), estan convocades les famílies i els alumnes. No obstant això, a altres territoris hi ha convocades vagues generals educatives (Madrid) i vagues parcials (el País Basc), mentre que hi ha convocades manifestacions unitàries a les principals ciutats d’altres zones.

L’STEPV, membre de la Plataforma, afirma que “el Govern del PP, de moment en funcions, no té legitimitat democràtica i política per a seguir avançant en la imposició de la seua política reaccionària, segregadora, elitista i recentralitzadora”.

Per altra banda, la Federació d’Ensenyament de CCOO PV animen la comunitat educativa a sumar-se a aquesta jornada, segons recullen en la seua web. Manifesten el seu “rebuig a la LOMCE i especialment a les revàlides”, i plategen que “l’afiliació de la Federació d’Ensenyament s’ha pronunciat per l’oportunitat de convocar una vaga unitària de la comunitat educativa i d’àmbit estatal per a avançar en la lluita per la derogació d’aquesta llei i les seues conseqüències”, encara que expliquen que cal prèviament “valorar si aquesta convocatòria de vaga pot ser unitària i és viable per a aquest primer trimestre del curs”.

Igualment, l’UGT-FETE ensenyament, també s’adhereix a la Jornada de Lluita, encara que no ha manifestat el seu parer, ni el de la seua afiliació, tal com han fet altres sindicats.

Un decàleg contra la LOMCE

Des de la CEAPA han fet públic un decàleg on manifesten el seu total rebuig a la LOMCE i el seu sistema de revàlides, entre altres mecanismes que se’n deriven de la llei educativa de l’exministre Wert. Així, titulen: “10 raons o perquès, perquè pares i mares fem vaga contra les revàlides buidant les aules el 26 d’octubre”.

En primer lloc, afirmen que “són un model pedagògic arcaic”, ja que “les revàlides són l’expressió d’un model pedagògic basat en una successió contínua d’exàmens configurats com a barreres” i recorden que “foren eliminades en 1970 per ser considerades una nefasta pràctica”. En segon lloc, afirmen que “els nostres fills i filles quedaran fóra del sistema educatiu, com una conseqüència de les revàlides”.

També afecten al professorat i la tasca docent, ja que “les revàlides suposen la deslegitimació del docent i el qüestionament total de la seua avaluació contínua”. “Són realitzades per persones alienes als nostres fills i filles”.

Entre les conseqüències directes sobre els alumnes tenim que les revàlides “són un mètode de negació de la titulació que no existeix en finalitzar l’Educació Secundària Obligatòria en cap país del nostre entorn del que prendre bon exemple. En aquests països tampoc en finalitzar el Batxillerat es nega el títol als qui hagen superat tots els seus estudis ni l’accés a estudis superiors”. Per altra banda, “frenen l’accés al Batxillerat i la Universitat”, ja que “forma part de la retallada del dret a l’educació pública i de l’atac al nostre precari Estat del Benestar”.

En setè lloc, d’aquest decàleg, la CEAPA afirma que les revàlides “estan qüestionades per tota la comunitat educativa, així com per molts governs autonòmics i la immensa majoria dels responsables polítics. Només els qui formen part del Govern actual, i el partit que ho sustenta, insisteixen a imposar antidemocràticament aquestes proves externes”.

“Cerquen un suculent nou negoci per a empreses que es vulguen dedicar a presentar-se a concursos perquè els encarreguen la seua realització. És només mer negoci per a uns pocs a costa del sofriment d’una part important de la societat”.

També veuen entrebancs que afecten a la seua elaboració i preparació, “són precàries i es realitzen sense temps de preparació, ni tan sols han sigut desenvolupades a temps perquè l’alumnat sàpiga sobre què se l’examinarà, ni perquè el professorat sàpiga com ajudar-lo. Són un autèntic nyap legislatiu que genera indefensió i inseguretat jurídica a l’alumnat”. En últim lloc, conclouen dient que les revàlides “ens posen davant una disjuntiva: o defensem els drets dels nostres fills i filles o potser que hagem de demanar-los disculpes tota la vida per no haver-ho fet. Assegura’t de tenir una bona resposta si et diuen: Què vas fer tu per a evitar-ho?”.

Comparteix

Icona de pantalla completa