Diari La Veu del País Valencià
Els barracons del col·legi Ciutat de Cremona d’Alaquàs: Una història de bons i dolents

Sixto Ferrero / Alaquàs.

El president de l’AMPA del CEIP Ciutat de Cremona d’Alaquàs es mostra satisfet amb els últims esdeveniments viscuts al centre educatiu de la comarca de l’Horta Oest. El principal motiu és l’anunci que feia el conseller Marzà la setmana passada a través d’un comunicat, on destacava la construcció del centre juntament amb altres d’arreu del territori, així com la publicació de les mesures del Govern del Botànic pel que fa a educació en els documents oficials. El president de l’AMPA s’agafa a això ràpidament, perquè “ara tenim un fet que ha eixit publicat en el DOGV i en altres documents oficials i això ens dóna unes garanties que abans no teníem perquè tot eren promeses”, afirma Juan Carlos, alleujat.

Si visitem la pagina web de l’AMPA, es pot veure un comptador que indica, en aquest precís instant, 3342 dies en barracons. La qüestió “és que són nou cursos” en aquestes circumstàncies i “des que es fa la segregació del col·legi del costat que els xiquets i docents estan convisquent així” recorda el president de l’AMPA, qui afirma a aquest diari que “des d’aquell moment comencem a reclamar”. Davant la reclamació, la resposta d’aleshores eren papers mullats: “Ens deien que es construiria en breu”. Una brevetat suficientment llarga com per realitzar manifestacions, protestes, tancades nocturnes dins del centre, desallotjaments policials i una inauguració de curs institucional.

Tanmateix, “la cosa forta va començar fa 4 anys quan ens van eliminar les línies d’infantil”, remarca, perquè “ja no és que no el construirien, sinó que eliminaven les línies d’infantil que donaven entrada a nous xiquets”, tota una estratègia maquinada des de l’anterior Conselleria d’Educació, liderada aleshores per Maria José Català. L’estratagema estava ben clara, una mena de mort per inacció, “si els xiquets van graduant-se i no entren menuts, el col·legi va disminuint i acaba per desaparèixer”, una solució per a no construir un col·legi de rajola com sempre han estat reclamant.

Fet i fet, en aquell moment “és quan demanem explicacions més enèrgicament i ens adonem que la idea era tancar els barracons, però no perquè anaren a construir el Ciutat de Cremona, sinó perquè allò que volien era distribuir els xiquets en els altres col·legis”.

És a dir, que el PP suprimí línies d’infantil per a acabar distribuint els que quedaren. “Feia dos anys que no entraven xiquets nous al col·legi perquè no hi havia places, i de fet, jo tinc un fill en un col·legi i l’altre en altre”. Juan Carlos recorda que aquell inici de curs “fou caòtic” i destaca com una experiència nefasta, dins d’un centre educatiu d’infantil i primària, l’actuació que hagué de fer la policia nacional, per a “desallotjar els pares rebels” com deien els titulars.

“Hem anant reivindicant fins que es canvià el govern i aleshores la cosa canvià, perquè els qui estaven en l’oposició estaven al nostre costat i ara governen i continuen estant al nostre costat”. Aqueix canvi propicià efectes col·laterals ben positius per al Cremona, perquè amb un govern local i autonòmic de cara, “tornen a obrir les línies, ens donen les aules experimentals de dos anys,i Puig i Marzà vingueren a inaugurar el curs” tan sols fa uns mesos. “Allí ja ens digué que durant el primer semestre començarien les obres del Ciutat de Cremona”.

“Maria José Català mai ens rebé i no serà perquè no havíem intentat parlar amb ella” respon taxatiu el president de l’AMPA. L’estratègia del PP, de repartiment d’alumnes als centres ja existents a Alaquàs, comptava, a més a més, amb una teoria que el president desmenteix, ja que “ells al·ludien que a Alaquàs havia baixat la natalitat”, però, independentment d’aquesta dada, “hi havia una demanda clara de pares i mares que volien dur els seus fills al Cremona”. “Ara és diferent, amb Miquel Soler i el conseller Vicent Marzà, les vegades que hem volgut posar-nos en contacte amb ells o amb la Conselleria, ho hem fet sense problemes”.

Un retràs sense importància

Aquella visita a Alaquàs del president Puig i el Conseller Marzà portava l’anunciació de la construcció del centre amb materials d’obra pública i, per tant, duia aparellat el seu corresponent procés burocràtic. “Fou en octubre quan ens digueren que la licitació es retrassaria per tràmits administratius”, explica, “però entre març i abril de 2017 començaran les obres”.

Tot i el retràs burocràtic per començar la construcció, l’AMPA està d’enhorabona perquè “mai havíem tingut una licitació, fins ara tot havien estat promeses de boqueta, propaganda electoral, perquè sempre que hi havia eleccions ens ho prometien”. Ara és públic i notori, amb testimonis, i a més “ara ho tenim en el DOCGV i en altres documents oficials” que avalen d’alguna manera aquella frase que tant repeteix la vicepresidenta del Consell: “De les paraules als fets”. Per això, “encara que es retrasse un poc, no ens importa”.

La història del centre educatiu pot escriure una nova història a Alaquàs. La passada comptava amb “moments molt dolents i altres molt bons. En els dolents és quan veus els qui estan amb tu i els qui no” respon fent retrospectiva. Un passat on hi hagueren molts colzes donant suport, “moltes associacions a qui volem donar les gràcies”. De moment “estem elaborant una llista per a fer-ho”; menciona amb estima “els iaioflautes, diverses associacions de veïns i fins i tot gent de RTVV”. La part negativa d’aquest història és que el Ciutat de Cremona té “dos generacions de nanos en barracons i no volem que hi haja més”.

Una lluita, la del Cremona, que continua. “Ens faran el col·legi, però seguirem reivindicant. Demà anirem a València per a aturar la LOMCE perquè encara queda molt per lluitar”.

Comparteix

Icona de pantalla completa