Diari La Veu del País Valencià
Els voluntaris lingüístics són una peça clau ‘per a valencianitzar’
RedactaVeu / València

L’entitat cívica ha presentat davant de la Biblioteca Pública de València la nova imatge del projecte ‘Voluntariat pel Valencià’, amb el doble objectiu de fer valdre la tasca dels voluntaris i voluntàries i, alhora, engrescar-ne altres a sumar-se al programa. La confecció d’aquesta campanya s’ha desenvolupat amb fotografies reals de voluntaris: “Buscàvem identitat, volem que qualsevol ciutadà se senta reflectit i s’identifique amb les persones que hi apareixen, perquè tots els valencianoparlants podem ajudar a altres a parlar valencià”, ha expressat el responsable del Voluntariat pel Valencià, Vicent Font.

El Lema: “Eres important. Fes-te voluntari lingüístic”

La campanya Eres important. Fes-te voluntari lingüístic, “emfatitza el paper dels voluntaris i les voluntàries que regalen el seu temps per ajudar els aprenents de valencià a millorar l’expressió oral i la fluïdesa en situacions quotidianes”, expliquen des de l’entitat.

La coordinadora tècnica del Voluntariat pel Valencià, Dariana Groza, romanesa d’origen i valenciana d’adopció, ha volgut remarcar la intenció d’Escola Valenciana “d’esperonar la participació de voluntaris i aprenents” i ha afegit en aquest sentit que “volem créixer, volem ajudar a més gent a parlar la nostra llengua”, per aquesta raó, “hem centrat la campanya en els voluntaris, gràcies als quals donem continuïtat al Voluntariat pel Valencià”, perquè “sense la dedicació dels voluntaris no hi hauria Voluntariat i, per tant, tampoc no hi hauria aprenents”.

Dariana Groza davant el cartell de la nova campanay de voluntariat d’Escola Valenciana.

Per la seua banda, la presidenta de la Coordinadora de Pares i Mares d’Alumnes i Professors d’Ensenyament en Valencià, Laura Font, ha incidit en la importància del Voluntariat pel Valencià “per promoure l’ús social del valencià i crear un espai de solidaritat”, alhora que ha al·ludit a “la necessitat de rebre suport per part de l’Ajuntament de València per a desenvolupar de forma habitual activitats com el cinema en valencià, el concurs de literatura Sambori –en el qual participen més de 6.000 xiquets i xiquetes de València–, els concerts de La Gira d’Escola Valenciana, entre altres actes amb els quals la Coordinadora, que treballa per la normalitat de la llengua al cap i casal, afavoreix la creació d’un context valencianoparlant”.

Davant la crida anterior, el regidor de Govern Interior de l’Ajuntament de València, Sergi Campillo, ha mostrat el seu suport perquè “el programa del Voluntariat pel Valencià s’estenga per tota la ciutat”, i ha manifestat la intenció de l’Ajuntament de València “de fomentar l’ús del valencià”, a través, entre altres, dels programes locals al voltant del voluntariat lingüístic “amb més de 200 voluntaris i aprenents”.

Mupis als carrers

Durant els mesos d’octubre a desembre els suports publicitaris del Voluntariat pel Valencià estaran ubicats als carrers més concorreguts de les tres principals ciutats valencianes. A València, formaran part del mobiliari urbà del 24 d’octubre al 7 de novembre; a Alacant, del 31 d’octubre al 4 de desembre i, a Castelló de la Plana, de l’1 al 15 de novembre. Castelló presentarà en roda de premsa la nova campanya el proper 31 d’octubre i Alacant ho farà el 2 de novembre. A més dels més de 70 pobles que acullen el Voluntariat pel Valencià des de fa anys, Alzira, Torrent i Albal cediran espais públics per a la campanya i, en el cas de Puçol, l’ajuntament estrena aquest programa.

“Valencianitzar els ajuntament”

Des de la primera edició en 2005 fins a aquesta 11a edició, els programes han aconseguit posar en contacte 22.300 voluntaris i voluntàries de 72 localitats. L’entitat cívica espera “incrementar substancialment la participació en aquest projecte gràcies al compromís i la solidaritat dels voluntaris i, també, gràcies a les administracions que proposen als funcionaris el seguiment d’aquest programa per a oferir un servei de qualitat a la ciutadania que s’adreça en valencià”.

L’Ajuntament d’Alacant i l’Ajuntament de València, afirmen des d’Escola Valenciana, “són dos exemples d’administracions locals en les quals s’ha dinamitzat entre els treballadors el Voluntariat pel Valencià. I, en breu, la Diputació de València també formarà part d’aquesta xarxa”.

Per altra banda, “estem gestionant i treballant amb l’Ajuntament de Castelló de la Plana”, amb qui s’espera arribar a un conveni que s’anunciarà en breu, segons han confirmat fonts de l’entitat a La Veu, no obstant això, “aquests exemples esmentats ja són una realitat”. La iniciativa del programa passa “per valencianitzar els ajuntaments i portar el voluntariat a la resta de diputacions, com són la de Castelló de la Plana i la d’Alacant, sense complexes”. “Tant de bo aquestes diputacions continuen l’exemple que estem encetant fins ara”, conclouen.

Si volen més informació poden consultar el document adjunt d’aquesta notícia.

Comparteix

Icona de pantalla completa