Diari La Veu del País Valencià
Esbroncada entre Nadal i Bonig per l’aprovació d’exigir al Govern espanyol el Tren de la Costa

RedactaVeu / València.

El ple de les Corts Valencianes ha acordat per unanimitat exigir al Consell que inste el Govern espanyol perquè es pressuposte el conegut com a ‘Tren de la costa’ per a unir el tram desaparegut en 1974 entre Gandia i Dénia, i aquest amb Alacant, oferint un servei de Rodalies compatible amb l’alta velocitat, i que la licitació d’aquest primer tram es produïsca durant l’any 2017.

Així ho ha acordat la Cambra valenciana arran d’una proposta de Compromís que ha sigut després consensuada amb PSPV i Ciutadans, que havien plantejat esmenes a la resolució. També havia plantejat una esmena el grup popular, que instava a seguir l’execució del protocol existent entre Foment, Generalitat, Adif, Renfe i GTP, i que no ha sigut acceptada.

Precisament, una bona part del debat ha estat marcada per l’enfrontament verbal entre el diputat de Compromís, Josep Nadal, i la portaveu del PP, Isabel Bonig, després que el parlamentari criticara la redacció de l’esmena dels ‘populars’ i apuntara que no han designat José Císcar per a defensar-la perquè “segurament no tindria la cara tan dura” de fer-ho perquè és de Teulada (la Marina Alta), municipi que es veuria beneficiat per la iniciativa.

Davant la protesta dels ‘populars’ i la impossibilitat de prosseguir amb l’exposició, malgrat la trucada a l’ordre del president de les Corts, Enric Morera, Josep Nadal ha apuntat que “quan no hi ha arguments hi ha qui prefereix bramar” i ha afegit: “No tenen vergonya ni la coneixen”.

Isabel Bonig ha demanat la paraula per a assegurar que el seu grup no permetrà “insults ni actituds fanfarrones ni masclistes” com, segons ha dit, la de Nadal d’”encarar-se a l’única síndica dona”, en una actitud que, a més, ha qualificat de “poc democràtica”. “Quan insulta és que no té ni un sol argument”, ha agregat.

Per la seua banda, la portaveu adjunta de Compromís, Mireia Mollà, ha censurat que el PP acusara Nadal d’haver insultat, “faltant a la realitat” de l’ocorregut, mentre que Bonig ha posat l’accent en “la violència i l’atac a la dignitat” del seu grup per paraules, “actituds, gestos i comportaments”.

“S’ha dirigit a aquesta síndica en actitud fanfarrona i masclista”, ha apuntat Bonig, que s’ha preguntat si Nadal “pensava baixar i fer alguna cosa més”.

Aquest ha respost que poden acusar-lo “del que vulguen” i ha enlletgit el “insult a la lluita de les dones” i la “baixesa” de les declaracions de la ‘popular’, a la qual ha demanat “no frivolitzar”, i davant les noves protestes dels diputats del PP s’ha referit a ells com a graderia “ultrasur”.

Bonig ha subratllat que el seu grup no és “bancada ultrasur” i ha incidit: “Ja està bé de la superoritat moral” perquè “la que els parla també defensa les dones”.

Des de Podem, César Jiménez ha apuntat que “no hi ha res més masclista que banalitzar amb el masclisme”.

Reivindicació històrica

En el debat de la iniciativa, Nadal ha subratllat que aquest tren és una reivindicació històrica, de més de 40 anys, de pobles que ara per ara “no tenen dret a les connexions de Rodalies que toca” i aquesta és, ha dit, “la història de l’estafa més gran mai explicada de l’Espanya radial”.

Sandra Martín (PSPV) ha subratllat que aquesta infraestructura donaria servei a més de 500.000 habitants, el 10 per cent de la població del País Valencià i, a més, “s’obvia l’interès social i turístic” que podria tenir.

El portaveu de Ciutadans, Alexis Marí, ha lamentat que els habitants d’aquestes comarques que no tinguen “un cotxe o helicòpter, malament ho tenen” i ha considerat “un despropòsit que no s’invertisca en una cosa tan fonamental per a vertebrar la Comunitat”.

Manuel Pérez (PP) ha recordat que existeix un protocol signat en 2011, que el seu grup ja estava “pujat en el tren de la reivindicació” i ha indicat que obviant aquest protocol la proposta de Compromís és “incompleta” i persegueix solament “penjar-se una medalla”.

Nadal ha acusat els ‘populars’ de llançar “pilotes fora” i els ha demanat que es deixen de “politiqueria” i que el Govern del PP “pose sobre la taula els diners” per a executar aquesta infraestructura.

Comparteix

Icona de pantalla completa