Diari La Veu del País Valencià
El valencià, la transparència i la Cultura són els compromisos dels Premis Magnànim

F. Javier Argente / RedactaVeu / València.

Aquest matí s’han presentat els guanyadors dels Premis València i Valencia Nova que atorga la Institució Alfons el Magnànim.

Al MuVIM han comparegut el diputat de Cultura, Xavier Rius, així com el director del IAM, Vicent Flor, junt als premiats de les diverses modalitats (València i València Nova per a escriptors menors de 30 anys) que han recaigut en Bruna Generoso Premi València Nova de poesia en valencià per Abstraccions i certeses, Raquel Vázquez Premi València Nova de poesia en castellà per El hilo del invierno, Constantino Molina Premi València Nova de poesia en castellà per Silbando un eco extraño, Manuel Marí Premi València de Poesia en valencià per Tavernàries, Teresa Broseta Premi València de Narrativa en valencià per El dia de demà, José Vicente Pascual Premi València de Narrativa en castellà per Isla de lobos i Jordi Julià Premi València d’Assaig en valencià per Poesia i identitat.

Vicent Flor ha destacat diversos compromisos de la institució que dirigeix i que s’han vist aplicats a partir d’aquests nous premis, així com ha posat sobre la taula la situació dels premis i projectes futurs. En aquest sentit ha recordat que “són els premis millors dotats de tot el País Valencià”, i que “han quedat deserts els València Nova de narrativa i assaig”, ja que ha estat “poques les obres presentades” en aquestes modalitats “probablement per massa pressa en la convocatòria”. Ara per ara “el Magnànim té en cartera 31 llibres per a editar en 2017 i necessitem més recursos per a portar endavant aquesta tasca editorial”, una demanda que enllaça amb el futur, ja que el 2017 “es posaran en marxa noves col•leccions com la de història, la de ciències socials o la de ciències”. El primer llibre que publicarà la col•lecció d’història “és una història del PSPV”. També “desenvoluparem des del Magnànim una important tasca de traduccions d’obres de l’anglès, l’alemany i l’italià al valencià”.

Però, diversos compromisos han regit els premis i el Magnànim, així Flor ha citat “el compromís del Magnànim amb la cultura i amb els llibres”, ja que aquesta “és l’edició dels premis València que més llibres tenim”, i a més “és la primera vegada que tots els llibres premiats estan editats per a l’acte d’entrega dels premis”. Ha fet èmfasi en “destacar el nostre compromís amb el valencià” amb un detall com és que “enguany hi ha més llibres premiats en valencià que en castellà”. Pel que fa a la transparència, ha destacat també “el nostre compromís amb la gestió pública”, perquè “hem disposat dels millors jurats independents amb representació de les editorials i no hi ha hagut cap intervenció política”.

Menció ha tingut també per a les noves modalitats, destacant “el compromís amb els joves”, a través de la creació del premis ‘Nova València’ per a autors amb menys de 30 anys. També “el nostre compromís amb el disseny i els artistes valencians” ja que “els premis que lliurem són originals de Manolo Boix”. En últim lloc ha recordat que “aquesta vesprada, a la Gala d’entrega dels premis, no parlaran els polítics. Els protagonistes seran els guanyadors “ que hi seran a una gala amb música, art, poesia, un acte conduït per Eugeni Alemany”.

Per la seua banda el diputat de Cultura, Xavier Rius, ha afegit que “les institucions públiques han de donar suport a l’assaig”, a més a més ha apuntat que realment “feia falta un premi d’assaig”, això no obstant “podem estar molt satisfets pel nivell de totes les obres presentades”.

Els premiats joves han destacat l’ocasió que representa guanyar un premi com el València Nova, per a menors de 30 anys, “una oportunitat de publicar”. Jordi Julià, premi d’assaig, ha tingut un record per a l’assagista de Sueca, “vull felicitar les institucions per haver convocat un premi d’assaig i que millor que un premi d’assaig a la terra de Joan Fuster”, ha dit abans de fer quatre pinzellades sobre el seu assaig.

Comparteix

Icona de pantalla completa