Diari La Veu del País Valencià
Vins de Castelló estudia ampliar el nombre de municipis que integren l’IGP
RedactaVeu / Benlloch

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Vins de Castelló aspira a ser un “autèntic element integrador i vertebrador del territori amb l’ampliació del número de termes municipals que poden formar part de les tres comarques vitivinícoles que constitueixen aquesta demarcació geogràfica”. Així ho ha exposat aquesta vesprada el vocal de l’IGP Juan Domingo Tárrega a la xerrada que ha oferit durant la jornada inaugural de la Trobada Internacional del Vi de Benlloch, que s’ha celebrat a l’auditori municipal i en la qual Tárrega ha insistit que “en l’actualitat molta gent veu l’IGP com un gueto, com un vedat tancat”.

Aquesta ampliació suposaria que “iniciatives de molts emprenedors del sector vitivinícola que ara estan en marxa a localitats on sí que hi ha hagut tradició de vi o de raïm −com per exemple Torreblanca o algunes del Maestrat− i que no estan incloses en la demarcació geogràfica, podrien entrar a formar part de l’IGP, amb els avantatges que té per a ells”, segons explica Juan Domingo Tárrega, qui apunta que, a més, “s’aconseguiria recuperar i potenciar moltes varietats autòctones que eren característiques d’algun territori concret”.

Per al vocal de l’IGP aquesta decisió “donarà més força al col·lectiu de productors i cellerers i és una bona forma de sumar i compartir experiències, opinions o postures amb la resta de viticultors de les comarques de Castelló”.

L’IGP Castelló està treballant des de fa més de 10 anys per a aconseguir la Denominació d’Origen (DO) Castelló, que podria arribar l’any 2018, una vegada acabada la tramitació burocràtica amb la Unió Europea.

Durant la sessió inaugural, els experts i vinaters presents a l’Auditori de Benlloch també han tingut l’oportunitat d’escoltar la xerrada que ha oferit Jacob Nicolae, viticultor i productor romanès de la regió de Moldàvia.

La programació de divendres de la Festa de la Verema ha conclòs amb la primera jornada del Festival Comarca Viniterrània de música de festa, en què ha actuat la banda la Trocamba Macanusca, concretament al Recinte del Vi i Food Trucks, on els visitants han pogut maridar els vins de Castelló amb els menús de les “caravanes gourmet”.

Programació del dissabte

De la jornada de demà, dissabte, destaca la taula rodona que tractarà sobre ‘Les iniciatives alternatives al turisme enològic tradicional’. L’acte estarà conduït pel catedràtic de la Universitat Jaume I, Diego López Olivares, i hi participaran com a ponents Juan Domingo Tárrega, propietari del celler Mas de Rander; Josep Antoni Nebot, emprenedor i dissenyador del projecte de turisme rural ‘Mar de Fulles’, i Chema Rabasa, un dels responsables de l’empresa Itinerantur, que aboga pel senderisme interpretatiu i l’slow tourism, és a dir, el turisme sostenible i responsable. Més tard, tindrà lloc un tast de vins romanesos per a professionals.

En l’aspecte lúdic, el Recinte del Vi i Food Trucks serà l’epicentre de les activitats de la jornada, on destaca la continuació del Festival Comarca Viniterrània. Així, estan previstes les actuacions de la banda romanesa Fanfare Shukar i de la valenciana La Xaranga Mecànica per al públic adult i la de Trobadorets per als més menuts.

Comparteix

Icona de pantalla completa